Un aparell ha irromput a les nostres vides per ocupar tots i cadascun dels nostres espais de relació. Com estan canviant els mòbils el nostre dia a dia? Com estan afectant les nostres capacitats d'atenció i de concentració? Som nosaltres qui els controlem o ens controlen ells a nosaltres? Aquestes i altres preguntes troben resposta aquesta nit, amb el reportatge No puc viure sense tu, que s'emetrà dins l'espai 30 minuts de Tv3.

Les noves tecnologies han facilitat les relacions i la manera de lligar. A través d'una multitud d'aplicacions dissenyades específicament els ciutadans són capaços d'agilitzar el contacte amb altres persones, però també s'ha constatat que els mòbils estan darrere de moltes separacions. Ho expliquen dues persones que van descobrir que la seva parella els era infidel a través de l'smartphone.

Les xarxes d'amics s'han ampliat, en alguns casos, molt. Des de nens de 12 anys que es coneixen abans virtualment que a la vida real, fins a adults que fa tres anys que organitzen sopars amb centenars de persones que s'han conegut exclusivament a través de Twitter. Però aquesta hipersocialització té algunes conseqüències no desitjades. Un estudi elaborat per la Universitat de Bonn demostra que consultem el mòbil cada 18 minuts, una distracció contínua que, en el cas dels adolescents, s'associa a una dificultat més gran per aprofundir i aprendre.

Un altre dels aspectes que generen polèmica entorn dels mòbils és el fenomen anomenat phubbing, és a dir, fer més cas del telèfon que de la persona que tenim al davant. El psicòleg de la UOC Manuel Armayones ho ha estudiat i adverteix que els smartphones agreugen encara més la pressió social per ocupar cada minut de les nostres vides. L'última part del reportatge se centra en l'aspecte més dur i que més delata com, sovint, el mòbil ens controla a nosaltres i no a l'inrevés.