La 25a edició de La Marató de TV3, que se celebrarà enguany el 18 de desembre, recaptarà fons per a la investigació de l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Segons va informar ahir la Fundació de La Marató, el Patronat de la Fundació ha pres aquesta decisió després de valorar les malalties presentades per la Comissió Assessora Científica, d'acord amb les propostes enviades per diferents entitats de l'àmbit de la salut en l'última convocatòria.

A Catalunya, l'ictus és la primera causa de mort de les dones i la tercera dels homes, i cada any es produeixen més de 13.000 casos d'aquesta malaltia, dels quals 1.300 afectats són menors de 55 anys. A més, malgrat sobreviure a l'ictus, un 45 % de les persones que el pateixen tindrà una discapacitat, ja sigui motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió, generant greus repercussions en la qualitat de vida, i a Catalunya hi ha 900 nens que pateixen seqüeles de l'esmentada malaltia. L'ictus afecta anualment prop de 17 milions de persones a tot el món i en causa la mort a sis milions, sent la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, l'epidèmia del futur, ja que el patiran una de cada sis persones.

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals provocades per un traumatisme, que, els últims anys, han disminuït les causades per accidents de trànsit i han augmentat les produïdes per caigudes domèstiques en persones d'edat avançada. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, com també de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència.

Pel seu costat, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com d'altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat.