TV3 emetrà el pròxim dia 11 de setembre en horari de màxima audiència la docuficció Jo, Ramon Llull, amb la qual commemora el 700 aniversari de la mort del filòsof i pensador mallorquí.

TV3, Batabat i La Xarxa es van unir per coproduir aquesta pel·lícula, dirigida per Joan Gallifa, i que compta amb un repartiment format per Jordi Bosch (Ramon Llull gran), Roger Casamajor (Ramon Llull jove), Dafnis Balduz (Simó de Puigcerdà), Nao Albet (Jaume II), Lluís Soler (prior), Fermí Reixach (ermità) i Abdelalí El Aziz (Omar).

La direcció històrica ha anat a càrrec dels experts Lola Badia i Borja de Riquer, mentre que el guió l'han escrit conjuntament Eloi Vila, Gemma Sanz, Roger Danès, Alfred Pérez-Fargas i els dos directors.

Joan Gallifa va explicar ahir en la presentació que «el primer repte va ser saber com era Llull, descobrir la seva forma de ser, i un cop teníem aquell Llull inventat amb els guionistes ens vam endinsar en la seva figura».

Per a l'especialista Lola Badia, mirant la literatura autobiogràfica de Llull s'endevina que era «un home amb caràcter fort, tossut, d'idees fixes però al mateix temps amb una capacitat intel·lectual extraordinària, molt diferent de la imatge de beat i antiquat que els experts havien transmès en altres èpoques».

Segons el parer de Borja de Riquer, Llull és «segurament el primer català universal», que va ser «fill de la conquesta catalana de Mallorca, una conquesta feudal i de croada, que ell mateix pretén que s'estengui».

És a més, afegeix Riquer, «un personatge ben connectat, que es relaciona amb quatre papers i fins i tot s'arriba a entrevistar amb l'home més poderós de l'època, el rei Felip IV de França».

Roger Casamajor va definir el Llull que ell interpreta com «un nen de casa bona, que caça, compon versos, té una vida arreglada, adinerada, té dona i dos fills, però crec que és un superdotat de l'època, amb una sèrie d'inquietuds interiors i això el fa mirar la gent de manera arrogant».

Jordi Bosch, que encarna el Llull madur, creu que el personatge s'ha pogut construir a partir de tres elements inspiradors: «Era tossut, orgullós i amb una personalitat molt forta».