La sèrie Red Natura 2000, la vida en los espacios protegidos de España es va acomiadar ahir de La 2 de RTVE amb una xifra acumulada d'audiència propera als cinc milions d'espectadors, una dada que "suposa tot un èxit de conservació".

Així ho va assegurar Asunción Ruiz, directora executiva de SEU/BirdLife, responsable de la producció d'aquesta sèrie documental com una de les accions principals del projecte Life Activa Xarxa Natura 2000.

Al llarg de 28 setmanes, la sèrie ha recorregut 29 espais de la Xarxa Natura 2000 espanyola, en els quals ramaders, artesans, agricultors o propietaris de finques desenvolupen els seus negocis i comparteixen amb els espectadors la seva forma de vida i de relació amb l'entorn.

L'objectiu d'aquesta sèrie documental, que es va estrenar el passat 5 de març, era descobrir a l'espectador els valors de l'anomenada Xarxa Natura 2000 i demostrar que és possible el binomi home-naturalesa, com dicta la mateixa filosofia d'aquesta figura de protecció europea.

Per a Asunción Ruiz, "aquestes històries explicades pels seus veritables protagonistes demostren que és possible el desenvolupament econòmic amb el respecte de la naturalesa, que es pot compatibilitzar el progrés humà amb la conservació".

La sèrie també ha posat de manifest "la necessitat que molta més gent cregui en això", així com les prioritats de conservació de cada espai, "que no només les demanem els ecologistes, sinó que són els seus propis habitants els qui reclamen que es compleixin les regles del joc".

L'últim capítol, que es va emetre ahir, com cada dissabte a les 13.30 a La 2, va recordar alguns dels millors moments dels seus protagonistes i va mostrar aspectes del rodatge que, sota la direcció de Miguel Llorens, es va perllongar durant gairebé dos anys sencers.

Per a la directora de SEU/BirdLife, aquesta sèrie "ha aconseguit contagiar els valors de la Xarxa Natura 2000 a molta gent", com van demostrar les dades d'audiència, i és "la guinda perfecta del projecte Life que compartim amb l'agència Efe" i que culminarà al març del 2017.