Demà diumenge, coincidint amb el centenari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo, el canal 33 recordarà la seva figura amb l'emissió del documental Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit, que traça el retrat d'un dels escriptors més prolífics i atrevits de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX. Es tracta d'un treball dirigit per Eduard Miguel, produït per Zeba Produccions en coproducció amb TV3, i que compta amb la col·laboració de la Fundació Pedrolo, Llibertat.cat, ICEC, Televisió del Ripollès i Verkami.

Manuel de Pedrolo, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1979, va començar la seva relació professional amb la literatura fent de traductor d'obres, sobretot anglosaxones. Aquesta feina i la seva passió per llegir autors d'arreu del món van influenciar tant la seva àmplia i variada obra que es va convertir en un literat avantguardista, tal com reconeixen molts crítics. Va ser un dels introductors de la novel·la negra i la de ciència-ficció a la literatura catalana. Va utilitzar un llenguatge i uns continguts avançats, indecorosos i censurats a l'època franquista, ja fos per motius polítics, religiosos o sexuals. A més, va ser autor d'una sèrie de novel·les revolucionària i inacabada: Temps obert. Però malgrat haver escrit més de 120 llibres entre els quals hi ha novel·les, obres de teatre, contes, poemes i articles d'opinió, a Pedrolo se l'associa únicament amb un únic treball: Mecanoscrit del segon origen.

Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit repassa la vida i l'obra de l'escriptor, indaga en el posicionament crític i polític expressat a través dels seus articles i cròniques als diaris, i, sobretot, intenta trobar les respostes del perquè d'aquest oblit, en què un nombrós mosaic de testimonis dibuixen la figura del polifacètic escriptor. El documental compta amb el testimoni de la seva filla Adelais de Pedrolo; amics com el pintor Lluís Trepat, el metge Eduard Llauradó i la pintora Mariona Millà; escriptors com Antoni Munné-Jordà, Josep Albanell, Margarida Aritzeta, Joaquim Molas o Joaquim Carbó.