Les gironines Mireya Arizmendi i Patry Jordán s’han proclamat finalistes del programa Bailando con las estrellas (La1) amb les seves respectives parelles de ball, Manu Sánchez i Rubén Salvador. Competiran dimarts que ve amb David Bustamante i Yana Olina per esbrinar quina de les tres parelles s’emporta el guardó.

La ballarina professional Arizmendi i l’humorista sevillà Manu Sánchez, que dimarts van quedar primers a la classificació i van passar directament a la final, han sigut dels preferits durant tota la temporada, aconseguint sovint les puntuacions més altes. De totes maneres, la ballarina declara que no sap si guanyaran «perquè el nivell és molt alt».

Arizmendi va entrar al món dels balls de saló de casualitat. Estava estudiant enginyeria química a la Universitat de Girona i la van informar sobre l’opció de cursar optatives per fer crèdits extraordinaris, entre les quals hi havia les classes de balls de saló. Ella s’hi va apuntar i va descobrir una passió amagada. Al principi s’ho va prendre com un hobby, tot i que ja feia de professora de ball a diferents escoles de Catalunya.

Veient la incompatibilitat del món artístic amb la seva feina d’enginyera, va decidir apostar-ho tot a la dansa i ara fa tres anys va deixar la seva feina per donar classes. Quan va trobar una parella artística, va introduir-se al món del ball esportiu de competició en les deu disciplines possibles: vals anglès, tango, vals vienès, slowfox, quickstep, samba, cha-cha-chá, rumba bolero, pasdoble i jive. «He competit en totes elles, però si haig de triar, em quedo amb els balls llatins, com la salsa o la bachata», confessa Arizmendi. A hores d’ara ha aconseguit tres vegades la posició de subcampiona d’Espanya i el setembre passat va obrir a Salt la seva pròpia acadèmia de ball, Instep.

Un programa d’artistes

«Jo ja era fan del programa des que la BBC va començar a produir-lo a Anglaterra el 2004, el seguia per Youtube. Quan em vaig assabentar que exportaven el format a Espanya, m’hi vaig llençar de caps». La van escollir entre més de 200 participants i ara ja és finalista.

Bailando con las estrellas (Gestmusic), presentat per Roberto Leal i Rocío Muñoz, s’emet cada dimarts a les 22:35 h. Hi competeixen 12 parelles formades per un famós i un ballarí professional que han de demostrar la seva complicitat a les diferents modalitats dels balls de saló. Arizmendi declara que ha sigut «de les més afortunades» amb la seva parella artística «perquè és molt divertit».

Segons Arizmendi, la part més enriquidora del programa és conèixer gent amb què no hauries coincidit de cap altra manera. «Passo les hores amb en Manu per assajar i estic vivint el seu dia a dia, és una experiència fantàstica», afegeix. Sense dubtar-ho, la seva actuació preferida és la salsa interpretada amb Cuban Pete, de la banda sonora de La Màscara.

Popularitzar els balls de saló

«Si et dediques a un tema minoritari i artístic, com els balls de saló, t’apassiona que se li doni visibilitat i suport. Sortir a la televisió davant de tanta gent és molt positiu», reconeix Arizmendi, sense estar segura que el seu pas pel programa afecti la seva carrera professional.

El ball, com qualsevol tipus d’art, expressa sentiments. Arizmendi agraeix la part interpretativa d’en Manu, que li facilita «comunicar amb la dansa». «Hem explotat molt la interpretació durant l’espectacle. És preciós quan veus una parella ballar i et sents representat, per això intentem aconseguir que el públic s’identifiqui amb les històries que expliquen els nostres moviments».

Patry Jordán, de la bellesa i el fitness al món de la dansa

La youtuber gironina Patry Jordán concursa amb el ballarí professional Rubén Salvador i són una de les tres parelles artístiques que han arribat a la final. Jordán, que actualment resideix a Andorra, va començar compartint els seus secrets de bellesa a Youtube i, a mesura que guanyava seguidors, va crear un canal de fitness que l’ha convertit amb una referència mundial: els seus vídeos tenen 30 milions de reproduccions mensuals i la seva comunitat suma 21 milions de seguidors a les xarxes.