26 de març de 2019
26.03.2019
Diari de Girona

La maternitat tardana de Catalunya, aquesta nit al «Sense ficció»

El programa de TV3 analitza les causes i les conseqüències que comporta ser mare tard

26.03.2019 | 01:10
Una imatge del documental «Maternitat en 'stand-by'».

Catalunya és en aquests moments un dels llocs d'Europa i del món on l'edat mitjana de la maternitat és més elevada: gairebé als 31 anys. I, en paral·lel, és un dels llocs d'Europa i del món on les mares tenen menys fills: 1,3 de mitjana, mentre que l'anomenat recanvi generacional se situa en els 2,1 fills. Són dues tendències que han avançat alhora en les últimes dècades i a les quals se suma ara una tercera dada: per primera vegada, una de cada quatre dones catalanes es quedarà sense tenir fills. A vegades perquè vol, però sovint perquè no pot. Ni amb reproducció assistida.

TV3 estrena aquesta nit, dins l'espai Sense ficció, Maternitat en 'stand-by', un documental de Jaume Ginestà, Gerard Franch, Judit Permanyer i Carles Farriols, que a través de diferents testimonis mostrarà l'actual maternitat tardana de la societat catalana. El retard de la maternitat porta aparellat que moltes dones han d'acabar fent ús de la reproducció assistida, unes tècniques que han millorat de manera espectacular en els seus 40 anys de vida, però que tampoc no són una garantia total. I tot i que el retard en la maternitat és un fenomen en augment, ningú informa avui dia les dones sobre la seva fertilitat.

Moltes dones no saben que a partir dels 35 anys la qualitat dels seus òvuls baixa en picat i, si tarden molt, és probable que no puguin ser mares amb els propis òvuls. En els últims anys, s'està popularitzant la vitrificació ovàrica, que consisteix a extreure els òvuls de les dones quan encara en tenen una reserva de qualitat i mantenir-los congelats fins que decideixen ser mares.

Però la vitrificació és només una tècnica, que contribuirà sobretot al negoci de les clíniques, però que no resol el problema de la maternitat tardana? si és que la maternitat tardana és un problema. Augmenta la diferència d'edat entre mares i fills -uns fills que segurament ja no tindran avis- i ens col·loca en la societat del fill únic, amb l'impacte que això provocarà en l'estat del benestar que tenim, edificat sobre els rendiments del treball.

A través de testimonis molt íntims, el documental posa sobre la taula, sobretot, dubtes, interrogants molt profunds sobre el nostre model social, sobre el futur de la natalitat i sobre quines polítiques es poden aplicar per canviar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook