27 de desembre de 2019
27.12.2019
Diari de Girona

El CAC renya Mònica Terribas per una opinió sobre les detencions del CDR

Assegura que una anàlisi d'una secció d'El Matí de Catalunya Ràdio "contenia elements valoratius de caràcter personal"

27.12.2019 | 17:48
El CAC renya Mònica Terribas per una opinió sobre les detencions del CDR

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que l'editorial ('La portada') d'El Matí de Catalunya Ràdio del 24 de setembre oferia "elements valoratius de caràcter personal". Respon així a les "queixes" de què havien estat objecte l'emissió d'aquell dia i la del 16 de setembre, en la qual, contràriament, no aprecia "formulació d'opinió".

L'ens informa aquest divendres de l'acord -pres per unanimitat- on observa que aquella editorial de Mònica Terribas dedicada a les detencions de joves vinculats als CDR va contenir elements de valoració personal. Al respecte, "reitera" a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) "la importància de cenyir-se escrupolosament" a les previsions del Llibre d'estil i de "delimitar clarament" les interpretacions o valoracions professionals de les opinions personals.

Aquest és l'audio qüestionat pel CAC

El CAC s'ha pronunciat d'aquesta manera sobre dues emissions de 'La portada' que havien estat objecte de queixes per una suposada manca de respecte als principis d'imparcialitat, neutralitat i pluralisme. Les emissions es van produir els dies 16 i 24 de setembre.

Respecte al primer, l'ens no aprecia "formulació d'opinió" en l'anàlisi que es feia sobre la victòria de la selecció espanyola al campionat mundial de bàsquet de la Xina, "en relació amb el model de relacions polítiques entre Catalunya i l'Estat".

En canvi, el CAC sí que aprecia que l'editorial del 24 de setembre "incorpora elements valoratius". "En el programa del 24 de setembre, la secció repassa els principals temes de l'actualitat del dia que tractarà el programa i reflexiona sobre un fet d'actualitat: les detencions de diverses persones per part de la Guàrdia Civil acusades de planejar accions violentes", recorda l'ens públic. Al respecte, l'acord adoptat el 18 de desembre per unanimitat del seu ple conclou: "Cal constatar que l'anàlisi de "La portada" del programa El matí de Catalunya Ràdio del 24 de setembre de 2019 presenta diversos elements valoratius de caràcter personal".

En aquest sentit, "es reitera" a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) "la importància de cenyir-se escrupolosament" a les previsions del Llibre d'estil i de "delimitar clarament" els elements que són interpretacions o valoracions professionals de les opinions personals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook