El programa Sense ficció de TV3 estrena aquesta nit un documental en el qual se segueix de manera detallada la recerca científica per lluitar contra el coronavirus que han liderat els científics catalans Oriol i Mitjà i Bonaventura Clotet. En concret, es tracta d'un assaig clínic per provar si l'hidroxicloroquina, un medicament per tractar la malària, pot frenar el contagi de la COVID-19. En aquest estudi hi ha participat un equip de 150 professionals.

Un equip del programa Sense ficció ha seguit la feina de l'equip científic, que, segons els responsables del documental, «ha treballat a contrarellotge i en circumstàncies molt difícils -durant més de quatre setmanes i amb la participació de 3.000 catalans- per aconseguir un remei i aturar la transmissió del coronavirus». El programa resultant, dirigit i realitzat per Noemí Cuní i David Fonseca, «mostra com han estat aquestes setmanes de lluita dramàtica contra el temps i contra la mort en una història protagonitzada per investigadors, personal sanitari i voluntaris».

Mitjà i Clotet van posar en marxa aquest estudi (els resultats del qual encara no es coneixen, tot i que s'havien anunciat per a principis d'abril) amb el finançament del Departament de Salut, la Fundació Lluita contra la Sida, diverses ajudes institucionals i una campanya de micromecenatge. El documental compta amb el testimoni de tot l'equip que fa l'assaig i també amb el dels metges, infermers, voluntaris i investigadors que hi participen.

Amb l'enregistrament durant dues setmanes, per via telemàtica, de les converses en directe de l'equip de l'assaig i fent també seguiment presencial, Història d'un assaig «mostra les dificultats, les febleses i els reptes que comporta fer un estudi clínic com aquest, amb poc temps, desprotecció en material mèdic i moltes pressions. El Sense ficció ha visitat també l'hospital Can Ruti, el CAP de Meridiana, residències d'avis i altres instal·lacions adequades per fer front a la crisi sanitària».

Tot seguit, el programa recuperarà La música és vida, un treball sobre la interacció entre un grup d'estudiants adolescents i un grup de pacients d'Alzheimer.