La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, es va queixar ahir de l'ús que TV3 fa de la llengua catalana, no només per la sèrie Drama -una producció de RTVE en col·laboració amb El Terrat que es va estrenar dilluns i va generar moltes crítques a les xarxes perquè part dels diàlegs són en castellà- sinó per altres programes informatius. «Hem de donar valor i fer que l'ús de la llengua catalana sigui cada vegada més alt i TV3 té l'obligació de fer-ho. A vegades veig massa castellà a TV3», va reblar en una entrevisa a la Ser en unes declaracions que van aixecar polseguera política. Segons la consellera, «segons quins dies» no sap si està veient «una cadena estatal o una de catalana» i ha donat «un toc d'atenció» a la direcció de la cadena públilca.

Hores després, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, es va desmarcar de la titular de Cultura per dir que l'executiu «no està per controlar els continguts» de TV3 i va garantir que ni controlen ni decideixen la programació. Budó va destacar que la cadena continua líder d'audiència a Catalunya, unes dades que avalen la «bona rebuda» que té per part de la ciutadania.

Les polèmiques declaracions de Vilallonga van rebre crítiques del PSC, de Ciutadans i dels Comuns. El PSC creu que la consellera de Cultura ha de dimitir «si no és capaç d'acceptar» que Catalunya és bilingüe i que cal promoure polítiques d'acord amb aquesta realitat, que és la que recull la sèrie.

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va acusar la consellera de «talibana supremacista» i li va respondre que el castellà és «la llengua de tots els catalans» i la majoritària de la població catalana. «Recordaran aquell nen de les pel·lícules que en ocasions veia morts. Doncs la senyora Vilallonga en ocasions veu parlar massa castellà a TV3», va ironitzar. I la portaveu de CatECP, Susanna Segovia, va emplaçar Vilallonga a dedicar-se més a reactivar el sector cultural i la producció audiovisual en lloc de fer comentaris «que no venen al cas» sobre la presència del català a TV3. Segovia va dir que qualsevol persona que veu TV3 sap que s'hi parla català i que hi aparegui el castellà és el «més normal».

Insults a Cruanyes

Des que es va anunciar l'emissió de Drama, que combina català i castellà als diàlegs, són moltes les crítiques que ha rebut TV3 de sectors independentistes i nacionalistes, especialment a Twitter, on s'ha arribat fins i tot als insults. Un dels que n'ha rebut és el presentador del TN, Toni Cruanyes, que va defensar la sèrie assegurant que s'ho estava passant molt bé veient-la. «Llengua a part, no ens escandalitzem per veure a TV3 allò que anem a buscar a Netflix i altres plataformes», va piular Toni Cruanyes.

Les respostes en alguns casos van ser especialment ofensives, acusant-lo de voler-se «carregar» la cadena, ser «escoria venuda» o «un botifler prostituta barata».