Avui a les 22.05 h a TV3, Sense ficció estrena Dictadura, divises i biquinis, un documental escrit i dirigit per David Fernández de Castro, que revisa com, a finals dels anys 50, en una Espanya arruïnada, la línia dura del franquisme va haver d'obrir les portes al turisme, que arribava amb les seves divises i la seva càrrega de modernitat i que va suposar el final de l'aïllament del país.

Combinant humor, sociologia, política i sexe, Dictadura, divises i biquinis exposa la tesi de com el 1959, un cop fracassada l'autarquia a Espanya, l'entrada al govern dels «tecnòcrates» de l'Opus Dei va establir les bases del fenomen del boom turístic dels anys 60. Del milió de visitants que va rebre el país el 1951 es va passar als més de 23 milions el 1969.

El turisme de masses va sanejar l'economia espanyola en un temps rècord. Gràcies a les divises que aportava, es va passar de la bancarrota, el 1959, a un superàvit de 340 milions de pessetes en només tres anys, i durant tota la dècada dels anys 60 el creixement del producte interior brut espanyol va ser el més alt d'Europa, un 7%. El boom del turisme va ser una etapa d'excessos urbanístics que encara a dia d'avui genera un controvertit debat. El documental reflexiona sobre la viabilitat del turisme com a model productiu.