En resposta a les queixes presentades per diverses entitats, entre les quals el grup Federalistes d'Esquerres, que van enviar una còpia fa més de dos anys, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha decidit finalment programar per aquest dissabte, a les 22.20 h al canal 33, l'emissió del documental Federal.

Dirigit pel periodista Albert Solé, aquesta producció posa sobre la taula els principals arguments del federalisme. Es planteja d'aquesta manera «què és i com funciona aquest sistema de govern» amb entrevistes a diversos experts mostrant històries personals, «sense defugir el debat ni la controvèrsia», segons ha explicat la mateixa CCMA en un comunicat.

Federal explica la història, el present i el futur d'una proposta que busca conciliar els beneficis de l'autonomia i la integració en societats marcades per la presència d'identitats múltiples. Presenta l'estat de la qüestió a través de la mirada coral de pensadors i líders polítics de rellevància internacional.

Owen Jones, Daniel Cohn-Bendit, Romano Prodi, Victòria Camps, Kris Deschouwer, Emma Bonino, José Manuel García-Margallo, Javier Solana, Ramón Máiz, Josep-Lluís Carod-Rovira, André Lecours, Carlos Jiménez Villarejo, Paolo Vacca, Daniel Innerarity, Joan Botella o Juan Carlos Monedero són alguns dels experts que aporten la seva visió sobre el federalisme.