El primer dia totalment laborable després del parèntesi nadalenc serà, sense dubte, un dia que no convidarà a sortir de casa. Les previsions apunten que avui es registraran les mínimes més baixes de l'hivern que corre, més baixes encara que les d'ahir. De fet, es preveu que cap municipi de Girona superi els vuit graus, una temperatura que només s'assolirà a la Selva marítima. A la resta de la costa, tant de l'Alt com del Baix Empordà, les temperatures no superaran, a grans trets, els sis graus. Les mínimes seran sota zero arreu, cosa que pronostica gelades i problemes a les carreteres. Si ahir al vespre es registraven problemes i retencions a causa de la neu i el gel a carreteres del prepirineu i a l'Eix -als municipis d'Olot, les Llosses, Ribes de Freser, Agullana, la Vajol, Sant Hilari Sacalm i Toses-, per avui el servei de Protecció Civil de la Direcció General d'Emergències recomana prescindir del vehicle privat al territori sempre i quan es pugui; i recorda l'obligació d'equipar-se amb cadenes, triangles i armilles reflectants.

El risc de neu, tot i que segons el pla Neucat es desplaça avui cap a la Catalunya central, seguirà pesant sobre gairebé tots els municipis de Girona, excepte l'Alt Empordà. No es preveu neu a Figueres ni a la costa altempordanesa, però sí que hi ha risc a la baixempordanesa i la selvatana. De fet, ahir al vespre ja nevava a Blanes i a Platja d'Aro. També, segons l'Agència Estatal de Meteorologia, podrien aturar-se les nevades als llocs d'alta muntanya com ara Puigcerdà o el Ripollès, a causa del fred intens que s'hi registrarà. Les mínimes per a la Cerdanya són de deu graus negatius.

El fred es perllongarà ben bé fins al cap de setmana, però per demà dijous es preveu, en alguns indrets, una recuperació dels termòmetres cap a valors una mica més suaus. A Girona ciutat pujaran les màximes però es preveu que les mínimes davallin encara un xic més -de cinc a sis graus sota zero-, però el risc de nevades a peu de platja ja haurà passat. Per dijous, la cota de neu se situa a 100 metres i les volves cauran als municipis un xic enlairats: caurà neu una altra vegada a l'alta muntanya, però també hi ha risc a Salt, Santa Coloma de Farners i Sant Hilari Sacalm, i llocs de l'interior com ara Cassà de la Selva i la Cellera de Ter.

Retenció a Ripoll

Tot i que ahir no es van registrar incidents greus a la xarxa viària catalana, el fred i la neu van dificultar el retorn a casa dels milers de persones que passaven els darrers dies de vacances nadalenques a les estacions d'esquí. La neteja de la calçada de la carretera C-17 al seu pas per Ripoll va causar retencions de trànsit. Per minimitzar els riscos de la conducció en circumstàncies meteorològiques adverses, la Direcció General d'Emergències va reiterar ahir els consells per als conductors: sortir a la carretera amb el dipòsit ple de combustible, portar el mòbil carregat, escoltar la ràdio i informar-se de l'estat de la ruta a seguir.

Neu a la Garrotxa, el Ripollès i la Selva interior. Avui es preveuen nevades arran de costa.La nevada a Olot va començar de bon matí.Sant Hilari Sacalm va acumular un bon gruix de neu. A la Selva, també va nevar a Blanes, Maçanet i Sils, entre altres municipis. Els llocs on no va nevar, la pluja va ser constant durant tot el dia. i L'Eix i carreteres del Ripollès van registrar problemes.