Cada vegada, les estades dels turistes que passen les seves vacances a les comarques gironines són més curtes. L'estada mitjana als hotels de la demarcació se situa entre els 3 i 8 dies.

La reducció de les pernoctacions també afecta el turisme rural. "L'any passat, la gent passava de mitjana dues setmanes als nostres establiments. En canvi aquest estiu, la majoria només contracta una setmana", assegura la presidenta de l'Associació Turisme Rural Girona, Isabel Miquel.

Pel que fa als càmpings, les pernoctacions no han variat gaire respecte a l'any passat, ja que la mitjana se situa en aquests moments entre els 7 i els 12 dies.

Un altre factor a tenir present és la reducció de la despesa. El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, assegura que els turistes gasten molt menys que altres anys en l'àpat. "Si abans es gastaven 45 euros per persona, ara comparteixen plats o suprimeixen les postres. Gasten de mitjana uns 20 o 25 euros per persona", assegura.

La Federació d'Hostaleria també alerta que aquest any la temporada turística s'escurçarà i això minvarà la facturació, cosa que perjudicarà un sector on treballen a les comarques gironines unes 30.000 persones durant la temporada turística.

Tendència inversa

Molt diferent és el cas dels apartaments turístics, que s'han vist beneficiats pel context de crisi econòmica.

El president de l'Associació d'Apartaments Turístics a les comarques gironines (ATA), Josep Comaposada, assegura que

enguany l'estada dels turistes s'ha allargat respecte al 2008. "Hem passat d'una mitjana de 8 dies, a unes estades molt més llargues que en molts casos superen els 12 o els 13 dies", assegura.

Comaposada atribueix l'ampliació dels dies d'allotjament al fet que "molts turistes han preferit concentrar les vacances a l'estiu i no fer tantes escapades durant la resta de l'any".

L'Associació d'Apartaments Turístics, doncs, fa una valoració molt positiva de les xifres d'ocupació d'aquest estiu i de l'increment de les pernoctacions. "Estem contents i més davant l'actual context econòmic que està castigant sobretot els hotels", explica Comaposada. No obstant això, l'ATA reconeix que encara "s'està molt lluny de repetir les estades de 30 o més dies que es registraven a finals dels 90.