La platja de s'Abanell de Blanes, una de les més afectades del litoral català per la llevantada de Sant Esteve, ha començat a recuperar aquest dilluns la sorra. La draga encarregada de reomplir la platja ha començat a bombar part dels 250.000 metres cúbics de sorra previstos a la zona de la roca de sa Palomera, la més propera al centre de la població, davant l'atenta mirada de curiosos i turistes.

Segons el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo, els treballs es faran en trams de 150 metres per tal de no entorpir la temporada turística i així permetre que la gent es pugui banyar en d'altres indrets de s'Abanell, que té una llargada de més d'un quilòmetre.

"La durada exacta dels treballs no la sabem exactament. Es calcula que de dues a tres setmanes, a tot estirar", va continuar Lillo. "Tot depèn de si hi ha alguna avaria tècnica o si el mar ho permet i no patim cap dia de temporal. Si l'aigua es manté en calma, la barca no pararà de posar sorra durant les 24 hores del dia", va assenyalar el regidor de Medi Ambient de Blanes. En aquesta ocasió, la sorra s'extreu de la zona d'Arenys de Mar, a uns 20 quilòmetres en direcció sud, i la draga tarda una mitjana de quatre hores per anar fins allà, recollir els prop de 8.000 metres cúbics de capacitat i tornar a Blanes per abocar l'arena a s'Abanell. "Tècnicament, el sistema que es fa servir no es considera una extracció, és menys agressiu", va comentar Lillo.

"Quan troba un banc de sorra adequat davant la costa d'Arenys de Mar, la draga la va xuclant en moviment fins a un màxim d'un a tres metres de profunditat. Així no es repetirà el famós forat que altres dragues varen deixar a la badia de Blanes i al delta de la Tordera", va assegurar el regidor de Medi Ambient de Blanes, que considera que aquesta aportació extra de 250.000 metres cúbics de sorra seran "suficients" per aguantar aquest hivern.

"Si no tenim un temporal excepcional com el de Sant Esteve jo crec que la sorra hauria d'aguantar fins que s'iniciï el projecte definitiu del nou passeig marítim de s'Abanell", va assenyalar Lillo. Segons les últimes previsions, el projecte s'ha de licitar al setembre i les obres haurien de començar l'any 2010.

"L'arribada de la sorra de s'Abanell és un moment esperat i benvingut", va comentar per la seva banda l'alcalde de Blanes, Josep Trias. "Ens hauria agradat tenir-la una mica abans però considerem positiu que el Ministeri de Medi Ambient hagi complert finalment amb la seva paraula", va puntualitzar Trias, que confirmava que amb l'arribada dels 250.000 metres cúbics de sorra es podrà recuperar una platja de vital importància per al municipi. "Ens ajudarà en diferents aspectes però principalment a millorar i potenciar el sector turístic de la població. De fet, el sector de l'hostaleria, restauració i càmpings ha avalat l'arribada de més sorra per a s'Abanell tot i coincidir en època estival", va finalitzar el batlle de Blanes.