La importància de la col·laboració amb França

El vicepresident tercer del Govern, Manuel Chaves, ha valorat avui la detenció a França de tres presumptes etarres en una operació que, segons ell, suposa un pas més al camí que s'ha marcat l'Executiu perquè el destí dels terroristes sigui la presó.

Chaves, en declaracions, ha subratllat que sempre que etarres i assassins cauen en mans de la Policia, són jutjats i ingressen a la presó, "és una bona notícia per als espanyols".

Es tracta, ha afegit el també ministre de Política Territorial, d'un pas més en la lluita antiterrorista que "indica clarament el camí que s'ha marcat el Govern" perquè el destí de "tots els terroristes i assassins sigui la presó".

Chaves ha qualificat de "molt important" la detenció als Alps francesos d'Alberto Machaín Beraza, Aitzol Etxaburu i Andoni Sarasola, els qui, segons fonts de la lluita antiterrorista, tenien com a missió donar infraestructura als comandos per als seus atemptats, pel que eren també els responsables dels "zulos" d'ETA

Accions i reaccions de l'Estatut

El president de la Generalitat, José Montilla, va desmarcar-se de la idea del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, de manifestar-se en defensa de l'Estatut abans de conèixer la sentència que prepara el Tribunal Constitucional. En una entrevista concedida al diari Ideal de Granada, Montilla precisa que és partidari de no actuar fins a conèixer la decisió de l'Alt Tribunal.

En concret, Montilla considera que és una "irresponsabilitat" fer com si l'Estatut no fos constitucional i va mostrar el seu convenciment que el Tribunal Constitucional ho avalarà.

En referència a la idea de Carod, que aquesta setmana ha exercit de president en funcions i ha llançat una proposta de manifestació prèvia a la sentència del Tribunal Constitucional, Montilla va afirmar que és una cosa que ha fet a títol personal i que és una opinió que ell no comparteix.

"No comparteixo les opinions dels quals volen organitzar manifestacions amb caràcter previ", va afegir Montilla, qui creu que seria "posar-se la bena abans de la ferida, més quan alguns dels que ho proposen no van avalar el text estatutari".

En aquest sentit, el president només té en compte un escenari on l'Estatut es consideri com a constitucional i evita parlar d'un on es negués aquest extrem perquè "els pactes polítics transcendeixen més enllà dels textos de les pròpies normatives". Montilla va indicar que especular sobre un altre tipus d'escenaris "només és fer-li el joc als quals desitjarien que la sentència fos negativa per a l'Estatut i per a Catalunya, per encoratjar un nou conflicte polític".

Per la seva banda el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, també va referir-se ahir a la possible manifestació. "Qui haurà de prendre la iniciativa una vegada es conegui la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, sigui la que sigui, és el president de la Generalitat i el seu Govern", va assegurar. En declaracions a Rac-1, Nadal va deixar clar que aquesta decisió ha de recaure en Montilla.

En resposta al vicepresident del Govern, el conseller Nadal va considerar que són el president i el seu Govern els qui "hauran de liderar la reacció social, política i institucional i posar de manifest quin és el punt de vista de Catalunya respecte la sentència".

Nadal va destacar que, quan es conegui el resultat del TC, la reacció "vull que la faci, primer que ningú, i passant per davant, el president de la Generalitat de Catalunya". En qualsevol cas, Nadal va refusar posicionar-se sobre la conveniència de realitzar una manifestació "fins que es conegui la sentència".

Carod respon

El vicepresident del Govern i actual president en funcions de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va assegurar ahir semblar-li "molt bé" que el president de la Generalitat, José Montilla, rebutgi una marxa davant d'una eventual retallada de l'Estatut abans de fer-se pública la sentència del Tribunal Constitucional.

Carod també va insistir a afirmar que l'Estatut és "totalment constitucional", i va recordar que es tracta d'una llei aprovada pel Parlament i pel poble de Catalunya en referèndum.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, va alertar ahir que una sentència desfavorable del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut podria provocar una "ruptura" del model autonòmic i un "insòlit xoc de legitimitats en la democràcia" espanyola.

"Entrarem en una etapa en que el model autonòmic haurà trencat i passarem a una esfera postautonomista", va considerar el secretari general de la formació republicana.