No besar, no tocar, mantenir-se a un metro en el contacte amb el malalt, evitar llocs concorreguts, treballar des de casa, consultar al metge per telèfon, extremar la higiene, no compartir coberts o begudes, i tampoc l'aigua beneida. Frenar l'expansió de la grip A exigeix distàncies.

Actualment no hi ha motius per alterar la vida quotidiana, però "és possible que determinades mesures s'hagin d'implementar aviat, quan tinguem l'onada epidèmica del virus. Un de cada tres espanyols emmalaltirà", declara Raúl Ortiz de Lejarazu, director del Centre Nacional de Grip de Valladolid, centre de referència juntament amb els de Majadahonda (Madrid) i Barcelona.

Les recomanacions -principalment rentar-se les mans amb freqüència, tapar-se a l'esternudar o tossir, usar els serveis mèdics amb prudència i evitar el contacte físic- es colen des dels mitjans de comunicació, mobiliari urbà i centres de treball.

En qüestions de salut, els europeus, i en particular els mediterranis, som més afectuosos, ens toquem més, les distàncies són més curtes,... "Això és bo", assenyala Juan José Rodríguez Sendín, president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), però en cas d'una infecció vírica, el temut H1N1, "és millor no prodigar-se en relacions socials".

MILLOR ESQUERPS QUE PETONERS

En aquesta idea abunda el missatge que penja a la façana del Col·legi de Metges de Madrid: "No besis, no donis la mà, digues hola".

Una frase cridanera, "però de sentit comú", defensa el president de l'OMC.

"Ningú vol canviar la forma de manifestar els afectes. Quan hi ha una infecció, no passa res per esperar una setmaneta per prodigar-se en ells", indica Rodríguez Sendín. És una mesura higiènica, igual que esternudar en un mocador, "o no escopir a terra".

Però, evitarem costums tan arrelats com fer dos petons o estrènyer la mà a manera de salutació?

Una recent enquesta de Yahoo, a la qual van respondre més de deu mil internautes, concloïa que un 64% d'espanyols no estava disposat a deixar els petons de banda, mentre que un terç renunciaria a l'estret contacte per evitar el contagi.

"Seria convenient fer-ho. Limita la transmissió", afirma Raúl Ortiz de Lejarazu, des de fa anys dedicat a la vigilància de la Grip. "Però, personalment -reconeix- no em veig fent un gest amb la barbeta en lloc de la salutació habitual".

"Totes les grips de totes les històries s'han encomanat a través del contacte físic i no per això hem deixat de besar-nos", opina Jesús de la Gándara, cap de Psiquiatria del Complex Assistencial de Burgos, sociòleg i "expert en petons", tema del seu últim llibre.

Està demostrat que quan la gent se saluda, es besa... comparteix virus, bacteris, que contribueixen a la immunització espontània enfront de les malalties, explica. "Els experts diran si pot aplicar-se al cas de l'H1N1".

Serà difícil -apunta l'autor de "El planeta dels petons"- que en una situació social de salutació la gent modifiqui un ritual.

"Els comportaments no canvien per decret. Ja podem prohibir, que el món se seguirà besant, perquè els llavis dels amants, dels pares i dels fills, van al petó per tendència natural".

UN CÒCTEL DE TRANSMISIÓ

Les mans, la boca, les gotetes de saliva a l'aire, els poms de les portes... la grip A té un alt poder de contagi. "És impossible frenar-lo", afirma Rodríguez Sendín. "La qüestió és evitar que els casos es concentrin en un espai de temps, un parell de setmanes, per raons assistencials".

Gairebé tots, a l'esternudar, si no tenim mocador ens portem la mans, que queden contaminades. Seria un error pensar que, al saludar-se, el virus es transmet per la pell, explica Ortiz de Lejarazu. Hi ha multitud de gestos, "portar-se els dits als llavis, tocar-se els ulls o el nas, que posen els virus al seu lloc".

A més, la climatologia, la humitat, un menor radiació ultraviolada, el fred, que porta a reunir-se en llocs tancats, constitueixen un "còctel" per a la difusió del virus, fonamentalment per via aèria, indica aquest expert.

Són "factors d'agregació", precisa. L'eficàcia de transmissió del virus, al tossir, a l'esternudar o al parlar, arriba a importants proporcions quan hi ha una concentració de persones en poc espai: cines, concerts, el metro o l'autobús, estadis de futbol, discoteques, fins i tot al "botellón", quan es comparteixen vasos o ampolles, encara que sigui en espais oberts.

"En el cas del virus H5N1 (Grip Aviària) es recomanava no estar a més d'un metre o metre i mig del malalt per evitar contagis. Aquesta podria ser una distància que s'ha de tenir en compte", apunta el director del Centre Nacional de Grip.

I no sol en les relacions personals, els petons estan molt presents en les tradicions religioses.

Seguint les recomanacions sanitàries, i com abans ha ocorregut en altres països, els consells de les catedrals de Toledo i Santiago de Compostel·la han aconsellat no besar les imatges i relíquies i han retirat l'aigua beneita. També les confraries religioses d'algunes províncies es plantegen interrompre els "besamans".

Les autoritats sanitàries de la Comunitat Valenciana es reuniran la setmana que ve amb els bisbes per unir criteris. És d'esperar que la Conferència Episcopal abordi aquests assumptes i si procedeixen canvis en la salutació de la pau o l'administració de la Comunió, en les reunions del Comitè Executiu o la Comissió Permanent.

També les empreses han d'adoptar pautes d'higiene dirigides als treballadors, i sobre el contacte cara a cara entre empleats i en les relacions amb clients, així com valorar la possibilitat de treballar des de casa o amb horaris flexibles.

Un restaurant madrileny ha estat el primer a prendre precaucions: facilita la neteja de les mans dels comensals amb tovalloletes desinfectants en les taules i dispensadors en els lavabos, vigila que els seus cambrers no tinguin febre i que retirin els plats amb tovallons rebutjables per no portar el virus.

PASSAR LA GRIP DRET

La nova grip pandèmica havia afectat a més de 15.000 persones en la tercera setmana d'agost, una taxa de 41,17 casos per 100.000 habitants, i causat més de vint morts a Espanya. Els experts insisteixen que la taxa de mortalitat és molt menor que la de la grip estacional.

Les previsions apunten que entre un 20-40% dels espanyols s'encomanaran. "El 95% dels infectats patirà un procés sense importància. Molts passaran la grip dret, ni s'assabentaran", manifesta Rodríguez Sendín.

"La població ha de viure això amb la tranquil·litat que viuen altres anys la grip estacional. Aquesta és més contagiosa, però molt més lleu, menys agressiva, que la que estem acostumats a tractar cada any", agrega.

La diferència, al seu judici, és l'atenció informativa. "Entre les víctimes d'accidents de trànsit, cada cap de setmana, hi ha també embarassades i nens. Bona part d'elles evitables i bona part associades al consum d'alcohol. Si aquestes morts es retransmetessin, una per una, i amb pèls i senyals, potser s'aconsegueixen resultats", suggereix.