La Generalitat preveu que, l'any 2026, el territori que abraça el Pla Territorial (Alt Empordà, Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Ripollès i la Selva) arribi als 825.000 habitants. Per això, el Pla determina quins són els àmbits on s'ha de potenciar el creixement, per tal d'evitar l'augment desproporcionat d'alguns assentaments.

Entre els territoris que ja tenen plans territorials establerts, l'objectiu és potenciar el creixement a Figueres, Vilafant (Camp dels Enginyers), Vilamalla, la Bisbal, Palafrugell, Mont-ras, Olot, Besalú, Girona, Salt, Vilablareix (el Perelló), Banyoles, Porqueres (Mata) i Cornellà del Terri. En canvi, es preveu un creixement mitjà per a Cassà, Celrà i Llagostera.

Pel que fa a la Selva i el Ripollès, que encara no compten amb el seu propi pla territorial, s'ha assignat per primer cop estratègies de creixement als seus municipis. D'aquesta manera, a la Selva es proposa potenciar l'augment de Santa Coloma de Farners i un increment mitjà per a Maçanet, Sils, Vidreres i Riudellots de la Selva. En canvi, a Blanes, Lloret i Tossa, on ja no hi ha més terreny per créixer, se'ls proposa millorar el seu paper com a àrees urbanes. Pel que fa al Ripollès, es vol un creixement mitjà per a Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses i que Ripoll recuperi espais urbans per poder tenir més equipaments.