28 de setembre de 2009
28.09.2009

La probabilitat de tenir càncer creix un 1% per any entre els homes a partir dels 40

Les dones registren la meitat respecte al risc de càncer tant en incidència, amb un 0,5%, com en mortalitat, amb un 0,2%

28.09.2009 | 02:57

malaltia de gent granTenir una dieta equilibrada, no fumar o no prendre gaire alcohol, entre altres, poden ser mesures a tenir en compte per millorar la nostra salut i dotar al nostre cos de més resistència; és a dir, a fer-lo més sa. Però algunes malalties com els càncers, per bé que aquesta conducta afavoreix a retardar la seva aparició o fins hi tot l'elimina en alguns casos, només depenen i apareixen amb l'edat.

Arran de la presentació del nou número del registre de càncer de la Regió Sanitària de Girona (RSGi), anomenat CanGir, les dades exposades en aquest document revelen que a partir dels quaranta anys de vida, la probalitat de desenvolupar càncer s'incrementa de manera progressiva i contínua. Pel que fa als homes aquest risc creix un 1% cada any, mentre que en el cas de les dones, aquesta xifra es redueix (tot i que també s'incrementa) a la meitat.
La recopilació de dades, que fa referència als anys 2003-2004, determina que tant homes com dones tenen una probabilitat molt baixa de patir una d'aquestes dolències, que situa al voltant del 2%, -tot i que el risc és present al llarg de tota la vida. Ara bé, com que a mesura que passen els anys el cos també es deteriora i cada vegada té més probabilitats d'infectar-se o d'adquirir alguna malaltia, la probalitat d'adquirir i desenvolupar un tumor també incrementa.
Si es tracés un línia per representar aquest augment es diferenciarien clarament les dues tendències. Tot i que ambdós sexes parteixen del mateix risc, entre els 40 i els 55 anys els homes evolucionen més lentament que les dones i se situen amb xifres inferiors a les femenines. Ara bé, un cop arribat al punt mitjà entre la cinquantena i la seixantena les línies es creuen. És a dir, que quan els homes sobrepassen 55 anys, la probabilitat de patir un tumor es modifica i passa d'una evolució moderada a un increment acusat.
A tall d'exemple, si entre els 40 i els 55 anys el risc de patir un càncer en els homes s'ha incrementat un 6% (arribant al 8%), durant els següents quinze anys aquesta diferència s'ha incrementat en 25 punts, essent d'un 33% el risc de tenir un tumor a l'edat dels 70 i 35% als 74.
En els cas de les dones, des del 40 i fins al 74 anys (franja d'edat calculada en aquest registre) l'increment és pràcticament homogeni i augmenta un 0,5% any rere any fins a obtenir, als 74 anys, el risc de tenir-ne un és del 20%. Per tant, si s'observa el punt d'inici i final d'aquest conjunt de dades es conclou que en un període de 35 anys el risc de desenvolupar un càncer entre els homes s'incrementa un 33%, mentre que en les dones tan sols ho fa d'un 18%.
Aquesta mateixa explicació i evolució pot traslladar-se quan es tracta de les defuncions per càncer o el risc que tenen les persones de morir a causa d'un tumor; però amb dues diferències: l'edat en què els homes superen les dones en risc de morir de càncer i el percentatge de defuncions motivades per aquestes malalties. Entre els 40 i els 46 anys, tot i que els homes se situïn lleugerament per sota, el risc de mort per un tumor és similar en ambdós sexes i és inferior a l'1%. És a partir d'aquesta edat, els 46-48 anys, quan la probabilitat masculina creix ràpidament fins a un 15% (un 0,42% per any o una possibilitat de cada set), mentre que les dones ho fan gradualment fins a un 7% (un increment del 0,18% per any o una de cada quinze).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades