Arran de la presentació del nou número del registre de càncer de la Regió Sanitària de Girona (RSGi), anomenat CanGir, les dades exposades en aquest document revelen que a partir dels quaranta anys de vida, la probalitat de desenvolupar càncer s'incrementa de manera progressiva i contínua. Pel que fa als homes aquest risc creix un 1% cada any, mentre que en el cas de les dones, aquesta xifra es redueix (tot i que també s'incrementa) a la meitat.

La recopilació de dades, que fa referència als anys 2003-2004, determina que tant homes com dones tenen una probabilitat molt baixa de patir una d'aquestes dolències, que situa al voltant del 2%, -tot i que el risc és present al llarg de tota la vida. Ara bé, com que a mesura que passen els anys el cos també es deteriora i cada vegada té més probabilitats d'infectar-se o d'adquirir alguna malaltia, la probalitat d'adquirir i desenvolupar un tumor també incrementa.

Si es tracés un línia per representar aquest augment es diferenciarien clarament les dues tendències. Tot i que ambdós sexes parteixen del mateix risc, entre els 40 i els 55 anys els homes evolucionen més lentament que les dones i se situen amb xifres inferiors a les femenines. Ara bé, un cop arribat al punt mitjà entre la cinquantena i la seixantena les línies es creuen. És a dir, que quan els homes sobrepassen 55 anys, la probabilitat de patir un tumor es modifica i passa d'una evolució moderada a un increment acusat.

A tall d'exemple, si entre els 40 i els 55 anys el risc de patir un càncer en els homes s'ha incrementat un 6% (arribant al 8%), durant els següents quinze anys aquesta diferència s'ha incrementat en 25 punts, essent d'un 33% el risc de tenir un tumor a l'edat dels 70 i 35% als 74.

En els cas de les dones, des del 40 i fins al 74 anys (franja d'edat calculada en aquest registre) l'increment és pràcticament homogeni i augmenta un 0,5% any rere any fins a obtenir, als 74 anys, el risc de tenir-ne un és del 20%. Per tant, si s'observa el punt d'inici i final d'aquest conjunt de dades es conclou que en un període de 35 anys el risc de desenvolupar un càncer entre els homes s'incrementa un 33%, mentre que en les dones tan sols ho fa d'un 18%.

Aquesta mateixa explicació i evolució pot traslladar-se quan es tracta de les defuncions per càncer o el risc que tenen les persones de morir a causa d'un tumor; però amb dues diferències: l'edat en què els homes superen les dones en risc de morir de càncer i el percentatge de defuncions motivades per aquestes malalties. Entre els 40 i els 46 anys, tot i que els homes se situïn lleugerament per sota, el risc de mort per un tumor és similar en ambdós sexes i és inferior a l'1%. És a partir d'aquesta edat, els 46-48 anys, quan la probabilitat masculina creix ràpidament fins a un 15% (un 0,42% per any o una possibilitat de cada set), mentre que les dones ho fan gradualment fins a un 7% (un increment del 0,18% per any o una de cada quinze).