Després de 4 anys de debat públic, el projecte de creació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha rebut l'aprovació per part de la Generalitat de Catalunya. El document anunciat ahir després de la reunió d'acords de Govern, preveu un parc ampliat tant en súperfície com en municipis. A diferència de l'avantprojecte exposat al públic el juliol de 2008, l'actual incrementa la zona de protecció en 131 hectàrees i arriba així a les 8.192, i incorpora dins dels seus límits el municipi de Gualta, a banda dels ja presents: l'Escala, Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d'Empordà, Palau-sator, Ullà i Fontanilles.

Així doncs, aquesta nova proposta estén l'àmbit de protecció del Parc Natural amb la incorporació de diverses superfícies que no havien estat recollides en el document inicial. Les 131 hectàrees s'afegeixen tant de superfície terrestre com marina. El primer grup està format per la incorporació d'un tram del riu Ter fins a la resclosa d'Ullà, diversos camps i camins agrícoles repartits entre els diferents municipis del Baix Empordà, i el litoral del Portixol, la Platja del Rec del Molí i un tram de la platja de la Palanca (Alt Empordà). Pel que fa a la zona marina, destaca l'ampliació a les Illes Medes. En aquest cas, la línia de protecció s'apropa al Port i a la platja de l'Estartit. També cal remarcar que mentre fins ara eren 7 els municipis integrats al Parc Natural, des d'ahir són 8 després de la incorporació de Gualta; tot i que només suposin 8,20 hectàrees.

Sense gaire canvis

De fet, amb la informació coneguda fins ara, es pot afirmar que la proposta de l'avantprojecte i el projecte de llei no difereixen gaire entre elles. L'aprovació inicial del parc manté les tres figures de protecció establertes en l'exposició pública (Parc Natural, Reserva Natural Parcial i Reserva Natural Integral), però a més, s'han delimitat dos àmbits de protecció especial, concretament d'ús agrari, per tal de reconèixer la importància ambiental i econòmica d'aquesta activitat. Per una banda s'estableixen dues Reserves Naturals Parcials: una a l'entorn de les Illes Medes i l'altra dels Aiguamolls de l'Empordà (llacunes i aiguamolls del Ter Vell, la Pletera, la bassa de fra Ramon i les basses d'en Coll). La part terrestre de l'arxipèlag de les Medes intensifica la protecció i esdevé Reserva Natural Integral. Quant als àmbits dels espais agraris delimitats al sector de l'Estany de Bellcaire i dels Arrossars de Pals, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va assegurar que en aquestes zones serà possible la transformació dels usos agraris; és a dir, canviar el cultiu de l'arròs per a altres cultius viables. A banda del que s'ha exposat anteriorment, cal destacar la superfície situada després del Càmping El Delfín Verde ha modificat la seva figura de protecció i passa a ser Reserva Natural Parcial.

Nadal va detallar que el nou Parc Natural del Montgrí comptarà també amb la creació d'una comissió bilateral en què seran presents el Departament de Medi Ambient i el Departament d'Agricultura, un òrgan rector que acollirà la participació d'altres departaments de la Generalitat a banda del PTOP. El següent pas és tramitar al Parlament la seva aprovació amb caràcter d'urgència per obtenir l'aprovació definitiva.