Gairebé tots els membres de la llista alternativa a les eleccions al Col·legi de Metges de Girona (COMG) van rebre en el transcurs d'aquest cap de setmana un burofax de la junta de govern presidida per Eudald Bonet en el qual se'ls citava a la seu de l'òrgan col·legiat per determinar el grau d'implicació amb la llista encapçalada per Joan Antoni Mulà.

En la carta, la junta de govern transmet als col·legiats la proposta de la Comissió Deontològica "d'iniciar una instrucció d'informació reservada a fi de determinar el grau d'implicació dels col·legiats del Col·legi de Metges que, bé per acció o bé per omissió, consentint i/o no desmarcant-se de les declaracions que companys seus han fet públiques, han suposat un desprestigi de la nostra professió i la nostra institució, a més d'alterar el funcionament normal del col·legi i dels seus òrgans de representació".

L'escrit també indica als col·legiats l'obligatorietat d'assistir-hi sota risc de ser expedientats, per comprovar si els facultatius donen suport a les actuacions que la llista alternativa ha portat a terme en aquest temps, així com també les manifestacions que diversos membres d'aquesta llista han fet als mitjans de comunicació.

Aquesta és la segona citació que els metges de la candidatura exclosa han rebut en una setmana. La primera va ser el dimecres passat, quan 11 facultatius d'aquesta llista van ser citats sense motiu per comparèixer a la seu del Col·legi sota amenaça de sanció. En aquest sentit, els facultatius encara estan a l'espera que l'advocat de la llista alternativa prengui una decisió al respecte.

Segons fonts de la llista alternativa, aquesta citació respon a un comportament "dictatorial" i "antidemocràtic" de la Comissió Deontològica i de la junta de Govern del Col·legi de Metges. En aquest sentit, des de la llista alternativa es creu que l'objectiu d'aquestes cartes és intentar dividir a la candidatura i intimidar alguns membres per veure si es donen de baixa per evitar ser sancionats.

Per aquest motiu, nombrosos membres de la llista van manifestar el seu desconcert en afirmar que per un costat la junta que presideix Bonet els convida a participar en l'assemblea extraordinària del proper 18 de maig, però per l'altra vol expedientar-la per tal que no hi puguin assistir i tampoc presentar-se a les eleccions.

Fa pocs dies la llista alternativa encapçalada per Joan Antoni Mulà va entregar a la delegació gironina del Departament Justícia un total de 800 firmes de col·legiats gironins per demanar la intervenció d'aquest organisme i poder celebrar eleccions. Malgrat això, durant aquest temps la plataforma "metges i metgesses de Girona" ha rebut 115 firmes de facultatius que no havien pogut entregar-les a temps, de manera que la llista alternativa estudia seguir el mateix procediment i entregar-les a la seu de Justícia.

Geli també pren partit

Si fa unes setmanes era la consellera de Justícia, Montserrat Tura, qui demanava a la junta de Bonet que es convoquessin eleccions el més aviat possible, i la setmana passada ho va fer el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya obria un expedient disciplinari al Col·legi de Metges de Girona, ahir va ser el torn de la consellera Marina Geli. La titular de Salut va demanar en declaracions a Radio Girona que la junta del Col·legi de Metges celebrés eleccions al més aviat possible.

Fins ahir Geli no havia fet declaracions sobre aquest tema perquè al·legava que "no volia interferir" però que la situació havia arribat a un punt en que no podia continuar així. "Més enllà d'alguns arguments que podem o no podem compartir, s'ha d'anar amb urgència a les eleccions, i així l'hi vaig manifestar al president actual del col·legi perquè contra ell té més d'un 30% dels col·legiats", va manifestar Geli.

La consellera va subratllar el "sentiment de tristesa pel desprestigi que tot aquest tema està produint a la nostra professió". Geli va demanar sentit comú per tancar aquest procés de confrontació i descrèdit i solucionar-ho a través d'un procediment normal d'eleccions per tal d'escoltar una veu dels col·legiats que el que volen són eleccions lliures".