Caixa Girona no operarà en solitari i acabarà absorbida per La Caixa. Aquesta era una de les opcions que Diari de Girona ja va avançar diumenge passat i que ahir es va confirmar després que el últims dies s´hagin intensificat unes negociacions que compten amb el vistiplau i aprovació de la Generalitat i el Banc d´Espanya.

Caixa Girona i La Caixa van confirmar en dos comunicats remesos a la CNMV que han iniciat converses «per a una fusió».

El repte ara és que el Consell d'Administració de Caixa Girona, que se celebrarà dilluns que ve, doni el vistiplau a una operació tan descompensada, quan el 9 de març passat es va negar en rodó a una operació molt més igualitària amb les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu.

En aquest sentit, el president de Caixa Girona, Manel Serra, va apel·lar ahir al «sentit de la responsabilitat» de tots els membres del consell, de qui va assegurar que «decidiran el millor per a Caixa Girona». Segons va explicar, «donades les circumstàncies i el context econòmic actua» l'opció d'integració «és una bona proposta».

La clau serà que aquesta vegada es preveu que els consellers dels dos sindicats -CCOO i SEC- representats votaran a favor, davant la perspectiva de convertir-se en treballadors de La Caixa, cosa que no van fer al Consell de març. I és que si als treballadors de Caixa Girona se'ls igualen les condicions amb els de La Caixa, l'augment salarial que suposarà per a ells serà del 27 per cent.

Caixa Girona i La Caixa van iniciar converses després d´un canvi d´escenari radical en les últimes setmanes, que va acabar amb la intervenció de Cajasur dissabte passat. Va ser el punt d´inflexió, el toc d´alerta que el Banc d´Espanya va donar a tot el sector perquè acceleressin el procés de reestructuració.

A més, l´organisme supervisor ha posat més pressió sobre el sector endurint les provisions que han de fer les entitats pels seus actius immobiliaris. També la Conselleria d´Economia ha insistit en la necessitat de reestructurar un sector i, fins i tot, el Fons Monetari Internacional va fer una recomanació explícita en aquest sentit.

D´altra banda, el pla de negoci previst per Caixa Girona preveia una sèrie de desinversions, com la venda d´oficines, que el moment actual del mercat immobiliari no aconsellava fer. Una de les prevsions, era la venda del seu paquet accionarial a Abertis, les accions de la qual han caigut prop d´un 30% en dos mesos i mig.

A tot això, un cop tancades les fusions d´Unnim –de la qual Caixa Girona es va despenjar el 9 e març– i la liderada per Caixa Catalunya, en l´escenari català no quedaven massa opcions. Tot i que la Generalitat va insistir en una fusió Penedès, Laietana, Girona, les negociacions no van arribar a bon port.

Per a Caixa Girona les alternatives eren entrar sota l´òrbita de La Caixa, Caja Madrid o Ibercaja. La primera és la que s´ha acabat imposant i s´ha fet en pràcticament una setmana. Des de La Caixa es valora molt el paquet accionarial d´Abertis, així com el bon posicionament comercial de Caixa Girona a les comarques gironines.

La Caixa és la primera caixa d'Espanya i Caixa Girona era la vuitena caixa catalana, amb un total de 7.815 milions d'euros per volum d'actius al juny del 2009, fet que suposa el 3% dels actius de La Caixa, amb la qual cosa més aviat es tractarà d'una absorció.

Ahir es van reunir els directors generals de La Caixa, Juan Maria Nin, i de Caixa Girona, Jordi Blanch, per comentar com afrontar l'operació, i segons van indicar fonts financeres la reunió va ser molt positiva.

La previsió de les dues entitats és que l´absorció no suposi un tancament traumàtic d´oficines i la creació d´un consell territorial fort, que mantindrà algunes competències. Així mateix hi ha el compromís de potenciar l´activitat de l´obra social a Girona.