La manca de diners a la caixa de la Generalitat provoca un efecte dòmino que, ara mateix, els consells comarcals pateixen a l'hora de pagar els serveis de menjador i de transport escolar que els ha delegat l'administració catalana. Cada Consell gironí ho afronta com li permeten els seus recursos econòmics, però tots esperen cobrar els pagaments pendents del Govern; uns deutes que no es limiten al Departament d'Educació, tal com aclareixen els responsables comarcals.

Corresponent al curs 2009-2010 que s'acaba de tancar, el deute de la Generalitat amb el Consell Comarcal del Gironès en concepte de menjadors escolars puja a 9 milions d'euros; mentre que el de la Selva encara espera més de la meitat dels que es va comprometre a aportar el Govern, ja que només ha cobrat 2 milions d'un total de 4,5. Al Pla de l'Estany tan sols han rebut diners per cobrir el primer timestre de curs, a finals de juliol haurien de cobrar el segon i del tercer de moment no en saben res. Cadascun amb les seves especifitats, però tots els Consells pateixen uns retards que també van confirmar des de la Garrotxa i el Baix Empordà, tot i no concretar el volum del deute.

Per a la presidenta del Consell comarcal del Gironès, Cristina Alsina, les xifres deixen clar el pes econòmic de gestionar els menjadors escolars en el conjunt del seu pressupost anual: aquest puja a 20 milions d'euros i la Generalitat els en deu 9. El conseller d'Educació del Gironès, Sergi Baulida, va donar aquesta xifra en declaracions a Ràdio Girona i va explicar que el Consell Comarcal s'ha vist obligat a demanar un crèdit de 3 milions per pagar les empreses que ofereixen el servei. Sobre aquesta qüestió, Alsina va apuntar que "hem pogut disposar de crèdit però per Decret ara això no serà possible" i, pensant en la planificació del curs vinent, va demanar al Govern que vagi normalitzant la situació "perquè totes les administracions tenim més dificultats que fa 2 o 3 anys".

El president del Consell de la Selva, Jordi Gironès, va lamentar que la Generalitat no els hagi pagat ni la meitat dels 4,5 milions pactats per finançar els serveis de transport i menjador escolars de l'últim curs. Gironès es va mostrar comprensiu amb la cojuntura econòmica del país i segur de què acabaran cobrant, però va alertar que "estem en una situació complicada, fent equilibris, i la Generalitat té més mitjans que nosaltres". Fins ahir, el Departament d'Educació no havia donat cap data a aquest Consell Comarcal per abonar-li els 2,5 milions pendents. En el cas de la Selva, el president va explicar que es troben amb la dificultat afegida de no tenir capacitat per demanar més crèdits i, així, pagar les empreses proveïdores -aquest fet es deu a la recent creació d'una empresa de serveis a la comarca, que els ha suposat una forta càrrega econòmica.

En canvi, al Pla de l'Estany sí disposen d'una pòlissa de crèdits que van tenir la precaució de preveure a finals de 2009 i que els permet afrontar la situació. Des de la Gerència d'aquesta comarca van explicar que no només pateixen els efectes de les dificultats de la Conselleria d'Educació, sinó de totes les àrees de la Generalitat.

La sanejada economia del Consell de la Garrotxa els ha evitat haver de recórrer a crèdits per suplir els retards del Govern català. El seu president, Joan Espona, va explicar que "ho anem solucionant com podem i, per sort, la nostra economia és prou correcta per aguan-tar mentre no arriben els recursos d'aquest Departament".Espona va preferir no concretar el deute de la Generalitat, però sí va manifestar que "hi ha parts compromeses que han arribat i d'altres que no se sap". Coincidint amb la resta de consells comarcals, el president de la Garrotxa va remarcar que aquest curs s'han agreujat aquesta mena de retards.

El Departament d'Educació no va aclarir ahir l'estat de la qüestió.