13 de agost de 2010
13.08.2010

La taxa d'inflació a Girona se situa al nivell més alt en 21 mesos

Els preus baixen dues dècimes al juliol per les rebaixes però pugen un 2,5 per cent en un any

13.08.2010 | 03:45

L'INCREMENT DE PREUS MÉS ELEVAT DE L'ESTATLa inflació interanual va pujar cinc dècimes al juliol a les comarques gironines i se situa en els nivells més elevats des de la tardor del 2008. Tot i que l'inici de les rebaixes d'estiu va fer baixar els preus dues dècimes, la pujada de l'IVA es va deixar notar i va provocar un repunt anual dels preus, cosa que va deixar la taxa interanual en el 2,5%, la més alta de tot l'Estat.

El juliol de l'any passat la taxa d'inflació a Girona estava en un 2% negatiu, una de les més baixes de l'Estat. Un any després, la taxa s'enfila fins al 2,5% i es consolida com la més elevada de totes les províncies espanyoles. Segons dades difoses ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, l'índex de preus al consum (IPC) gironí està en el nivell més elevat en 21 mesos i supera clarament la mitjana catalana (2,2%)% i l'estatal (1,9%).

Respecte al juny, els preus van baixar dues dècimes gràcies a l'efecte de les rebaixes: el preu mitjà de la roba i el calat a la demarcació va abaratir-se un 10,5%. La resta de productes va experimentar una pujada mensual o no van variar coincidint amb l'entrada en vigor de l'increment de l'IVA.

Per part del Govern, el secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, va dir que la pujada de la taxa interanual s'explica en part per l'increment de l'IVA, però va descartar que l'augment d'aquest impost modifiqui les previsions d'inflació de l'Executiu per al 2010.

De la seva banda, la Cambra de Comerç de Barcelona veu probable que el trasllat de la pujada de l'IVA a la inflació continuï els pròxims mesos, encara que de manera molt gradual. Segons la seva previsió, hi haurà una progressiva acceleració dels preus al consum per al segon semestre de l'any, de manera que estima que al desembre la inflació se situï en el 2,4% a Catalunya i en el 2,2% a Espanya.

Els grups que més van influir en l'augment de la taxa interanual van ser el transport, amb una taxa del 6,2%, gairebé un punt per damunt de la registrada al juny, a causa de l'increment dels preus dels automòbils, i l'habitatge, la taxa anual va augmentar un punt i es va situar en el 4,3%, per la pujada de preu del gas.

Per comunitats autònomes, els majors increments de preus al llarg de l'últim any van correspondre a Catalunya (+2,2%) i País Basc (+1,9%). Canàries (+1,1%) i Múrcia (+1,2%) van ser les autonomies amb pujades més moderades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook