L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va anunciar ahir que l'equip de govern ha decidit aturar el provés per a la construcció del macrocomplex tecnològic de gestió de residus de Campdorà, on s'havia previst construir una nova incineradora. Des de fa mesos l'equip de govern esperava que la Generalitat li assegurés per escrit que tenia diners per finançar tot el projecte, valorat en uns de 170 milions d'euros. Com que no ha aconseguit aquesta garantia ha optat per aturar el procés de contractació d'una empresa per tal que redactés el projecte. Pagans va explicar que no reactivarà el procés fins que l'Agència Catalana de Residus en pugui garantir el finançament total de l'obra.

El projecte de gestió de residus impulsat per l'equip de govern (PSC, ERC i ICV-EUiA) havia ja fet els primers passos amb diversos canvis en el planejament urbanístic per permetre la construcció de la instal·lació. Actualment s'havia de decidir quina empresa s'escollia per redactar el projecte del macrocomplex. Al concurs públic s'hi havien presentat set empreses i el contracte estava íntegrament finançat per l'Agència Catalana de Residus, mitjançant una aportació de 6.628.134 euros. Ja hauria d'haver-se adjudicat fa mesos. No obstant, es van anar fent pròrrogues mentre s'esperava que la Generalitat confirmés per escrit que tenia diners per a tot el projecte.

El Pla Estratègic de Residus

Tot i que l'alcaldessa anunciés ahir que frenava el projecte, es tracta d'una aturada temporal ja que l'Ajuntament de Girona es reafirma en la necessitat d'aquesta infraestructura, prevista en el Pla Estratègic per a la Gestió dels Residus de la Comarca del Gironès. A parer de l'equip de govern, aquesta inversió és necessària per allargar la vida dels dipòsits controlats de Solius, Puigpalter, Lloret de Mar, Pedret i Marzà i Beuda i construir aquesta incineradora de Campdorà, integrada en un gran complex de gestió de residus.

El compromís de l'Ajuntament de Girona s'entén en el sentit que aquestes necessitats estan definides i previstes en el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya i el seu finançament íntegre (169.463.077,81 euros ) s'ha de preveure, a parer seu, en el contracte Programa que han de subscriure l'Agència Catalana de Residus i el Govern de la Generalitat de Catalunya per al període 2011-2015.

En un comunicat, l'equip de govern apunta que "tan bon punt sigui vigent el contracte programa per al període 2011-2015, l'Ajuntament reprendrà totes les actuacions previstes, convocant de nou el concurs per encarregar els treballs ara interromputs i continuant amb les tasques de construcció sense solució de continuïtat, d'un complex necessari per als municipis de la comarca del Gironès". Això però, ja serà després de les eleccions al Parlament de Catalunya.