Un estudi de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) preveu que l'economia gironina podria tardar fins a nou anys i mig a recuperar els nivells d'ocupació d'abans de la crisi. Aquest és el pitjor escenari previst en un estudi, i que es produiria si l'economia creix durant aquesta dècada a l'entorn de l'1%. Altres escenaris -que els mateixos autors consideren poc realistes- amb creixements més alts, del 3,5%, situarien la recuperació dels llocs de treball a dos anys i nou mesos vista. Per això, la FOEG alerta de la importància de les polítiques econòmiques per fomentar el creixement. En aquest sentit, el president de la patronal, Jordi Comas, va instar l'administració a rebaixar les cotitzacions a la Seguretat Social a les empreses que generin ocupació neta.

"Passar de tres a deu anys per recuperar l'ocupació és molt temps, ens hi va el futur de tota una generació", va manifestar un dels autors de l'estudi, Modest Fluvià. Segons la seva opinió, la taxa de creixement més "realista" en la propera dècada s'acosta més a l'1% que al 3%. En qualsevol cas, creu que guanyar un punt o dos al PIB, "també depèn de tots nosaltres".

Per això, la FOEG destaca la "responsabilitat" que tenen tots els agents econòmics, des d'empresses i treballadors, a les administracions. "Calen polítiques econòmiques encertades" i tornar l'economia gironina als nivells d'abans de la crisi. A més, segons va manifestar Fluvià, el tret diferenciador de l'economia gironina abans de la crisi era tenir taxes d'ocupació més altes que la mitjana catalana i espanyola. "Si l'economia gironina era més rica era perquè treballava més gent", va afirmar. A dia d'avui, a Girona treballa un 54,5% de la població de més de 16 anys (un 48% a l'Estat i un 51,7% a Catalunya). No obstant, l'any 2006, aquesta taxa va superar el 63% a Girona.

"Premiar les empreses"

El president de la FOEG, Jordi Comas, va destacar que la situació econòmica és encara incerta i que "l'atur s'ha convertit en un problema estructural que no solucionarà una reforma laboral insuficient".

Segons la seva opinió, una de les claus per a la reactivació passa per "premiar les empreses que generin activitat". Una de les fórmules que va proposar és una reducció de fins al 50% de les quotes a la Seguretat Social per aquelles empreses que generin ocupació neta. "És millor això que pagar un subsidi d'atur", va assegurar. Tot i la incertesa de la situació, va afirmar que "a Girona tenim elements suficients per a reactivar la situació". En aquest sentit, va destacar que "els indicadors turístics han funcionat bé aquest estiu".

D'altra banda, Comas va reiterar el suport de la FOEG a Joan Rosell com a candidat a la presidència de la CEOE: "Té el coneixement, l'experiència i l'edat adequada", va concloure.