Els horaris que facilita la companyia ferroviària Renfe anuncien un tren regional que surt de Barcelona a ls 19.16 hores i arriba a Portbou a les 22.02. És el darrer que arriba a aquest municipi i que, a més, s'atura a Vilajuïga, Llançà i Colera. Com molts altres dies, desenes de persones el van agafar aquest dimecres però, per la seva sorpresa, el comboi es va aturar a Figueres. Sense massa explicacions se'ls va dir que tindrien un transport per arribar als seus destins. El motiu: el maquinista del tren va deixar-lo a la capital altempordanesa, segons expliquen els sindicats, perquè no han arribat a un acord amb la delegació provincial de Barcelona pels horaris d'aquesta temporada i, alguns d'ells, decideixen fer només les "hores mínimes". Ahir va ser el torn de Figueres, però, segons la companyia, des d'aquesta setmana la situació s'ha produït també en altres punts. Asseguren que estan negociant amb els sindicats i que, sense que s'obri cap actuació contra els maquinistes, oferiran als usuaris la devolució del bitllet o un transport alternatiu.

"Jo l'agafo a Figueres i hi vaig amb deu minuts d'antel·lació. Quan vaig arribar-hi, però, em vaig trobar coneguts de Portbou que em van dir que el tren acabava el seu destí aquí", explica Àngel de Vega, un dels usuaris afectats per l'incident. Vega diu que va anar a demanar explicacions a la finestra d'informació per saber què havia passat o "si és que feien vaga". La resposta va ser, diu, "és cosa dels maquinistes". "Ens van dir que vindria un autobús i que no hauríem de pagar res", afegeix. Gairebé a les deu de la nit, explica, -l'hora en què haurien d'haver arribat al seu destí final- va aparèixer el bus que va dur els afectats a Portbou i Llançà -on va recollir els que esperaven arribar a Portbou- i un servei de taxi es va fer càrrec dels que anaven a Vilajuïga i Colera. Vega assegura que molts dels usuaris amb qui va compartir el trajecte de tornada explicaven que no és la primera vegada que passa però va titllar la situació de "surrealista". Fonts de la companyia ferroviària van explicar tenir constància de l'incident i van assegurar que els maquinistes tenen un gràfic horari pactat i que, des d'aquesta setmana, alguns han decidit no complir-lo. Afirmen que, de moment, no està previst sancionar-los perquè estan negociant amb els sindicats per tal de reconduir la situació.

El problema, a Barcelona

Des d'UGT, però, expliquen que el problema es troba a la província de Barcelona. I és que, segons diuen, "ells tenen una jornada laboral mensual i les condicons generals vénen marcades en l'àmbit estatat però cada província negocia el gràfic horari". A Barcelona, però, no s'han posat d'acord amb el quadrants horaris -que negocien a l'inici de cada temporada- i, per aquest motiu, "han decidit no fer més que els horaris mínims". En aquest cas, expliquen, la jornada per a aquest maquinista acabava a Figueres, segons aquest criteri, i no a Portbou, tal com s'estableix als horaris de la companyia.