Vista de prop, la desfeta socialista és encara més profunda. En 131 municipis dels 221 que hi ha a la demarcació, és a dir, gairebé un 60%, no ha aconseguit ni tan sols ser la segona força, i en setze casos se situen fins i tot per darrere de la sisena posició, arribant a un extraordinari onzè lloc a Das de Cerdanya, on la formació no ha aconseguit cap vot. Els socialistes, a més, han estat superats per partits minoritaris com el Pacma a localitats com Sant Miquel de Campmajor, on ha obtingut una novena posició.

Les localitats on els socialistes reculen més enllà de la sisena posició són Cistella, Sant Mori, Siurana, Pedret i Marzà, Campllong, Sant Aniol de Finestres, Camós, Esponellà, Juià, Fontanals, Palau-sator, Parlavà (6a) la Vajol, Bolvir (7a), Sant Miquel de Campmajor (9a) i Das (11a).

Les localitats on els socialistes reculen fins a la tercera posició o més enrere estan repartides per tota la geografia gironina, tot i que hi ha alguns casos que són més accentuats que altres. Al Pla de l'Estany, per exemple, no hi ha cap municipi on el PSC hagi aconseguit convertir-se en segona força, sinó que a tots es converteix en tercera, quarta o sisena.

De la mateixa manera, són tres les capitals de comarca on el PSC retrocedeix a partir de la tercera posició: es tracta de Figueres, Banyoles i Puigcerdà, on queda en tercer lloc. En el cas de la capital de la Cerdanya queda per darrere de Reagrupament, a Figueres deixa pas al PP i a la capital del Pla de l'Estany té ERC per davant.