12 de desembre de 2010
12.12.2010

Una planta d'origen africà amenaça els animals i la vegetació de l'Alta Garrotxa

Les campanyes anuals contra l'expansió del seneci del Cap no han pogut evitar la seva entrada als espais oberts

12.12.2010 | 01:00
Una planta d'origen africà amenaça els animals i la vegetació de l'Alta Garrotxa

Una planta verinosa en expansió El seneci del Cap és una planta d'origen africà que ha sortit dels marges de les carreteres per ocupar els espais oberts de l'Alta Garrotxa. La seva presència fa retrocedir les plantes autòctones i causa enfermetats als animals. El Consorci de l'Alta Garrotxa ha començat una campanya per controlar-ne l'expansió que consisteix en arrencar les plantes joves d'arrel.

El seneci del Cap és una planta similar a les margarides de flor groga que té el costum de colonitzar zones, on hi ha moviments de terres. La llavor es desprèn de les rodes per arrapar-se als marges de les carreteres. Des dels marges ha entrat als espais oberts de l'Alta Garrotxa. El fet fa que el Consorci repeteixi la campanya anual d'eradicació. L'acció consisteix a arrencar les plantes a mà o amb un rampí.


El Consorci de l'Alta Garrotxa ha reprès, en els darrers dies, la campanya de control del seneci del Cap. L'acció s'emmarca dins el pla de recuperació d'espais oberts de l'organisme. Els nous espais són per evitar l'ocupació total del bosc per mantenir la ramaderia i recuperar espècies animals i vegetals. En aquest context, el Consorci des de fa anys s'enfronta amb l'expansió d'un enemic de color groc. Es tracta del seneci del Cap, una planta invasora que perjudica els altres vegetals i és tòxic per als animals.
La lluita contra l'enemic groc és difícil perquè si es combat amb herbicides i màquines es perjudiquen les altres plantes. A més, si bé la planta queda destruïda, les llavors es mantenen i tornen a germinar. Els controls biològics que fins ara s'han intentat tampoc han tingut efecte. Així, l'única manera efectiva consisteix a arrencar la planta amb l'arrel inclosa. Aquesta feina manual és la que duu a terme, any rere any, la brigada del Consorci.
L'objectiu és evitar que les plantes invasores que fins ara es limitaven a ocupar els marges de les carreteres arribin als espais oberts. Això no obstant, les darreres notícies del Consorci exposen que el seneci es troba en fase d'expansió i comença a envair algunes pastures. En cas que les campanyes del Consorci fossin ineficaces, el seneci faria retrocedir les plantes autòctones. El problema més greu és que els animals detecten que és tòxica i no se la mengen. Així, a poc a poc, el seneci es faria amo del prat. Llavors, en comptes del verd natural l'espai presentaria un bonic groc, com a senyal de verí i d'inutilitat total de l'espai.
Segons exposa el Consorci, els moviments de terres han estat el principal mitjà de dispersió de l'espècie a l'Alta Garrotxa. La causa és que les llavors del seneci s'arrapen a les rodes de les màquines excavadores i dels camions. El moviment dels vehicles fa que la llavor s'estengui pels marges de les carreteres i les lleres dels rius. Després, la força natural de la planta fa la resta.
L'èxit de la lluita passa per eliminar la planta del seneci quan és petita i l'arrel encara no està molt endinsada al terra. A mesura que la planta creix i l'arrel s'agafa al terra l'eliminació és més difícil per causa que sempre queden llavors. En conseqüència, el Consorci efectua les campanyes de lluita contra la planta en temps de creixement.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades