La Generalitat lamenta que Ryanair ni tan sols s'hagi volgut asseure sobre la taula a negociar el conveni que s'hauria de signar definitivament aquest 2011, després que el govern tripartit firmés un preacord, i també critica durament les formes de l'aerolínia irlandesa. «Només s'han posat en contacte amb nosaltres a través de faxos i ultimàtums», va assenyalar ahir el director general de Transports, Ricard Font, qui es troba a les jornades d'aeroports regionals que se celebren a Fuerteventura, on intentarà parlar amb algun membre de la companyia. «La nostra idea era poder fer una reunió amb ells, però no ha estat possible acordar-ho, perquè només s'han comunicat amb nosaltres per fax i amb ultimàtums», assenyala.

Font considera que l'anunci és «intolerable», ja que posa el Govern català «contra les cordes». El responsable de Transports lamenta que la companyia ni tan sols s'hagi assegut a negociar, ja que l'actual acord és vigent fins a finals d'aquest 2011 i, per tant, el Govern català «no ha incomplert» cap acord. En aquest sentit, Font recorda que encara s'estan elaborant els pressupostos de la Generalitat i que es volien asseure amb Ryanair per parlar de la situació, però que només van rebre un fax on se'ls deia que si no se'ls feia arribar una proposta de finançament del nou conveni farien una roda de premsa per anunciar retallades. «Entenem que això no són formes de parlar amb el Govern de Catalunya», va indicar Font, qui va afegir que no acceptaran «les maneres» de Ryanair.

Mentrestant, Diputació de Girona, Cambra de Comerç i Generalitat -que formen l'entitat AGI- van emetre ahir un comunicat conjunt on recorden a Ryanair que l'acord actual és vigent fins a finals d'any i que, per tant, «es revisaran les condicions econòmiques pactades en funció del nombre de passatgers, avions en base, rutes i freqüències».

El preacord de conveni va ser signat per l'anterior govern i la companyia irlandesa. En ell, es redueix un 20% el nombre de passatgers anuals que la companyia havia de portar a Girona però s'augmenta de 3,85 a 11,5 milions els ajuts aportats per les institucions gironines. Els membres de l'AGI, però, assenyalen que hi ha «clàusules obertes de difícil valoració» que creen «dubtes jurídics». Concretament, hi ha una clàusula que diu que qualsevol augment d'impostos de la Generalitat que afecti Ryanair li ha de ser compensat, aspecte que el nou Govern es vol mirar amb lupa.