Agents de la Guàrdia Civil, acompanyats per un fiscal de Delictes Econòmics, han detingut almenys cinc persones en un escorcoll practicat ahir a la tarda a la seu de Barcelona de l'empresa pública Gisa, que gestiona l'adjudicació de les obres de la Generalitat -segons van confirmar fonts pròximes a l'operació. Els detinguts passaran avui a disposició del jutjat número 5 de Barcelona. Un d'ells és el gerent de carreteres a Girona de Gisa, Jordi Vergé.

L'operació va començar fa dos dies sota secret de sumari, i segons va informar Catalunya Informació, la Guàrdia Civil hauria practicat dimecres fins a quatre detencions a Girona, dues de les quals van quedar amb llibertat. La mateixa emissora va informar que dimecres es van escorcollar dues empreses gironines.

El cas podria estar relacionat amb presumptes irregularitats en adjudicacions d'obres a les comarques de Girona des de 2007 a empreses privades i un dels detinguts seria un alt càrrec de Gisa. Es tractaria del gerent d'Obres de Carreteres a la demarcació de Girona, Jordi Vergé, la detenció del qual estaria relacionada amb la tasca de l'empresa en aquestes comarques des del 2007 fins a l'actualitat.

Preus pactats

Les informacions apunten que podrien estar implicades una desena d'empreses constructores -algunes de les quals serien gironines- per diverses adjudicacions d'obres en carreteres o edificis. Alguns d'aquests treballs estarien encarregats per la Diputació i diferents ajuntaments de la demarcació, segons va concretar la Cadena Ser.

En aquest sentit, van afegir que s'establien aliances entre les empreses per tal de pactar quines d'elles es presentaven i els preus que s'ofertaven al concurs públic. D'aquesta manera, l'empresa que havia de guanyar la licitació, ja amanyada prèviament, sempre ofertava un preu més baix que la resta per tal d'asssegurar-se l'adjudicació. La Guàrdia Civil ha estat la responsable de poder desmantellar aquesta xarxa, una operació que ha aconseguit efectuar després de punxar diversos telèfons.

Vergé, 20 anys a Gisa

Jordi Vergé va ser nomenat gerent d'Obres de Carreteres de Gisa per l'anterior govern tripartit de la Generalitat. Jordi Vergé Heredia feia 20 anys que treballava en aquesta empresa i entre les seves tasques hi havia la de fer el seguiment tècnic i econòmic de les obres. Aquest és l'únic detingut vinculat directament a l'empresa pública, ja que els altres arrestats serien persones d'empreses vinculades a adjudicacions d'obres públiques a les comarques gironines.

Acusats de prevaricació

La investigació, que es manté oberta, està coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona i per la Fiscalia de delictes econòmics. De moment, el fiscal que porta les indagacions, Fernando Maldonado, imputa als investigats delictes d'estafa, prevaricació i alteració de preus públics. I, a més, segons la mateixa Cadena Ser, aquestes companyies utilitzaven informació privilegada.

Fonts del govern de la Generalitat van assegurar que l'Executiu català és «el primer sorprès» per aquesta operació de la qual no sabia res, ni coneix quines són exactament les diligències que s'estan duent a terme per part de l'autoritat judicial.

El fiscal de delictes econòmics va demanar ahir a l'empresa pública Gisa la documentació sobre la seva activitat a la demarcació de Girona des del 2007 fins a l'actualitat, segons va informar la Conselleria d'Economia a través d'un comunicat. Els agents també es van emportar l'ordinador de Jordi Vergé.