L'Oficina Antifrau de Catalunya va reclamar abans de les festes de Nadal els informes dels resultats de les procesos de licitació de l'ajuntament de Girona i de la mesa de contractació de les obres de 2009 i 2010. L'alcaldesa, Anna Pagans, va explicar ahir que van facilitar "tota" la informació i que van intentar posar-se en contacte amb els responsables de l'Oficina però que en cap cas van obtenir resposta.

El diari Ara apuntava ahir que les diligències judicials de la suposada trama de corrupació instal·lada a GISA anava més enllà de la pròpia empresa. Segons apuntava, la investigació del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, s'amplia fins a la Diputació de Girona, al Departament de PTOP (Política Territorial i Obres Públiques), a la mateixa GISA i a alguns ajuntaments com el de Girona i al Consorci del Port de Portbou.

En aquest cas, l'acaldesa va indicar que membres de l'Oficina Antifrau van anar a les dependències municipals abans de Nadal per reclamar els informes de "forces" obres durant el 2009 i 2010 i que haurien estat "adjudicades a diferents empreses".

Pagans recorda que fins i tot va intentar posar-se en contacte amb l'aleshores director de l'Oficina per poder saber a què responia aquella investigació.

Diari de Girona també es va posar en contacte amb el diputat de Xarxa Viària de la Diputació de Girona, Pere Trias, però aquest es va limitar a apuntar que el que es va publicar ahir és "informació periodística". La possibilitat que la suposada trama hagués actuat en adjudicacions de la Diputació i d'altres administracions ja es va conèixer quan el cas va saltar a la llum pública, però l'ens provincial sempre ha declarat no saber-ne res. El que està investigant la fiscalia i els jutjats és si les empreses presumptament implicades van utilitzar el mateix sistema en altres administracions, ja que algunes obres també es van encarregar a aquestes mateixes societats.

Fins i tot els investigadors afirmen que no hi ha proves que les implicacions puguin ser polítiques i que molt probablement les acusacions no aniran més enllà del càrrec de Gisa o altres responsables tècnics.

Ofertes pel mateix preu

El diari Ara,que cita les diligències judicials, explica que les empreses presumptament implicades en el que la pròpia investigació anomena "càrtel" haurien arribat a presentar ofertes per exactament el mateix preu fins al cèntim d'euro. La major part dels expedients són d'obres de carreteres, tant de nova construcció com de millora del ferm, dels serveis territorials de Girona, però també hi haurien treballs encarregats per les conselleries d'Ensenyament i de Salut. La xifra mitjana de les adjudicacions és aproximadament d'un milió d'euros.

Una altra part de les indagacions s'han centrat en expedients d'un preu inferior als 30.000 euros, amb la qual cosa l'adjudicació es pot fer a través del procediment negociat sense publicitat.