Catalunya va seguir destruint ocupació l'any 2010, però en algunes comarques el final del cicle de creixement de l'atur sembla acostar-se a la seva fi. La primera a complir l'objectiu ha estat el Pla de l'Estany, que va tancar l'any amb 1.492 persones registrades a les Oficines de Treball de la Generalitat, cosa que suposa un descens anual del 14,8%. Es tracta d'un cas únic a tot Catalunya. A l'extrem contrari hi trobem el Pla d'Urgell, on el nombre d'aturats ha crescut per sobre el 50%.

Ho revela un informe de CCOO de Catalunya presentat ahir, que ha constatat que l'atur s'ha incrementat per tercer any consecutiu i aquesta tendència és generalitzada a tot el territori català. Per demarcacions, i segons el registre de l'atur a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya, Lleida és on més ha crescut l'atur, ja que la taxa ha augmentat un 15,8%. A Tarragona, s'ha incrementat un 13,7%; a Girona, un 12,9% i a Barcelona, un 10%. Amb aquestes dades, la mitjana catalana ha augmentat un 11,6%.

Per comarques, i calculant la taxa a partir del nombre de persones potencialment en edat de treballar i que no tenen feina, el Baix Penedès, l'Anoia, el Vallès Oriental i el Bages són les que presenten una xifra major. La secretària de Socioeconomia del sindicat, Cristina Faciaben, va explicar que aquestes comarques han estat sustentades en el sector de la construcció, concretament en l'edificació residencial, i també disposen d'un sector industrial feble que no ha suportat la crisi. Segons aquest mètode de càlcul, la mitjana catalana és de l'11,1% i per totes aquestes comarques estan per sobre.

A les comarques gironines, el Pla de l'Estany (6,0%) i la Cerdanya (6,4%) presenten les taxes més baixes, Garrotxa i Ripollès es queden una mica per sota el 10%, mentre que el Gironès, la Selva, l'Alt i el Baix Empordà se situen amb taxes properes a la mitjana catalana.

L'altre costat de la moneda és l'Alta Ribagorça, que registra un 4,8% de taxa d'atur i està 6,3 punts percentuals per sobre de la mitjana. Per darrere, estan situades la Vall d'Aran, amb un 5,2%, i el Pla de l'Estany i la Terra Alta, amb un 6%.

Segons Faciaben el 2010 ha estat marcat per creixements no gaire importants, però continuats, que han agreujat una situació que ja era dolenta l'any anterior.