Les Oficines de Treball de Girona van tancar el mes de febrer amb 76 aturats registrats menys que ara fa un any. És el primer descens interanual en més de tres anys: Des del desembre de 2006 no es produïa aquesta circumstància. Aquest canvi de tendència, no obstant, no amaga que el mes passat va ser el segon pitjor de la història en nombre desocupats, prop del recòrd absolut del febrer de 2010. A més, tot i que l'afiliació a la Seguretat Social va registrar una tendència positiva el mes de gener, en nombres absoluts encara hi ha 3.519 treballadors donats d'alta menys que fa un any.

Segons les dades difoses pel Ministeri de Treball, les xifres de l'atur a la demarcació de Girona van seguir la tendència general de Catalunya i l'Estat espanyol, tot i que més moderada, i van augmentar un 0,99% el febrer respecte al gener. D'aquesta manera, les comarques gironines tenen més de 57.900 persones desocupades. El sector serveis ha estat el principal responsable d'aquest increment. Durant el mes de febrer de 2011 s'han signat 12.076 contractes, xifra que suposa una disminució de gairebé 500 respecte al gener (-4,93%). La variació anual, en canvi, és positiva, ja que el febrer de l'any passat es van signar 158 contractes menys, fet que suposa un creixement de l'1,33%.

Ja havia avisat el ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez: el febrer sol ser un mes negatiu pel que fa a l'evolució de l'atur. I així ho han confirmat les dades que ha fet públiques aquest dimecres el seu ministeri. L'atur ha augmentat a Catalunya en 12.988 persones, és a dir, un 2,2% més que el mes de gener. Així, el Servei d'Ocupació de Catalunya té registrades 602.611 persones desocupades. Respecte al 2010, la variació també és negativa, tot i que més moderada -0,89%-

Amb aquestes dades, Catalunya es converteix en la segona comunitat autònoma pel que fa al creixement de l'atur al febrer, només superada per Andalusia, que ha registrat un increment superior a les 14.000 persones. En termes relatius, Catalunya també ocupa un dels primers llocs, per darrere de Ceuta, La Rioja, Múrcia, Cantàbria, el País Valencià i Astúries. Al conjunt de l'Estat, l'atur registrat ha augmentat un 1,61% el febrer, ja que hi ha 68.260 persones desocupades més. D'aquesta manera, l'atur s'ha situat en els 4,299 milions de persones. Només les Illes Balears han acabat febrer amb menys desocupats que el mes anterior.

En xifres absolutes, Barcelona és la demarcació catalana -i també de tot l'Estat- on més ha crescut el nombre de persones desocupades. Aquesta demarcació concentra la major part -10.090- de les persones que han passat a engrossir les llistes de l'atur, cosa que suposa un augment del 2,31% respecte al gener i un 0,48% més que el febrer de 2010. Les variacions relatives de Tarragona i Lleida, però, són més importants. L'atur ha augmentat en 1.644 i 689 persones respectivament, el que suposa increments percentuals del 2,455 i 2,37% respecte al gener, i del 2,02% i el 6,82% respecte al febrer de 2010. Per la seva banda, a Girona hi ha 565 persones més a l'atur.

A les comarques gironines, l'atur ha augmentat en gairebé tots els sectors, sobretot en els serveis, que han generat 387 desocupats a la demarcació. L'agricultura i la indústria han generat un augment de l'atur d'una i 77 persones, respectivament. En canvi, la construcció ha tingut un comportament positiu, ja que l'atur ha disminuït en 157 persones el mes de febrer.

Reclamen un pla de xoc

UGT va reclamar ahir la posada en marxa immediata d'un pla de xoc per a l'ocupació i la reforma de les polítiques actives d'ocupació per lluitar millor contra les altes xifres d'atur. De la seva banda, CCOO va considerar que l'augment del 2,2% del nombre d'aturats a Catalunya demostra que la reforma laboral i les polítiques pressupostàries que està aplicant l'Executiu espanyol «no serveixen per a res».

Des la patronal Pimec, van demanar que s'aprofundeixi en les reformes iniciades en els últims mesos i que s'adopti també «un pla de xoc específic» per crear ocupació. De tota manera, va destacar que a Catalunya «l'atur disminueix en la indústria i la construcció» i que també hagi caigut la desocupació a Girona.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va qualificar d'inacceptables les últimes xifres de l'atur a Catalunya, i les va atribuir a «una inèrcia» de la crisi econòmica que, augura, no canviarà fins al segon semestre d'aquest any.

«Les empreses estan fent ja els deures i la Generalitat està també impulsant polítiques actives», va assenyalar Mena, que es va mostrar confiat a poder complir amb la seva promesa de reduir a la meitat les xifres actuals d'atur al final de la legislatura catalana.