Els enginyers industrials confirmen les declaracions d'Endesa respecte a la millora que la xarxa elèctrica gironina ha experimentat després del caos de fa un any, però alerten que si es repetís una nevada com la d'aquell 8 de març encara caurien línies. Això sí: la situació seria molt menys complicada. Així ho va explicar a Diari de Girona Jordi Dolader, president de la comissió d'energia del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, qui precisament serà demà -aniversari de la nevada- a Girona per prendre part en la taula rodona "Causes i efectes de l'apagada del 8 de març".

Si de manera siginificativa pels enginyers demà no és l'aniversari de "la nevada" sinó de "l'apagada", és perquè, com manté Dolader, "es va posar de manfest que hi havia un dèficit d'infraestructures elèctriques". Però no perquè no s'hagués seguit el reglament vigent a l'hora de planificar la renovació de la xarxa, sinó "pel retard en executar-la".

Tampoc no amaga Dolader que l'apagada va posar també de manifest que "potser calia revisar el reglament vigent". "Però és clar, tot té un cost, i això és la mare dels ous".

Caurien línies, però menys

Als enginyers catalans els "consta" que Endesa ha construït algunes de les línies que faltaven -i que el mateix COEIC va assenyalar en un informe que curiosament mai no s'ha fet públic-, cosa que permet assegurar que "davant d'un fet igual, la situació seria avui molt menys complicada que fa un any".

De tota manera, "la garantia completa mai hi és, i segur que algunes línies també caurien", assenyala l'enginyer.

Ja pocs dies després de la nevada -perdó, de l'apagada- la demarcació gironina del COEIC va assenyalar que entenen que els danys causats a les infraestructures elèctriques, van fer paleses "diferents carències, bé siguin de càlcul, bé de supòsits de tipus de càrregues a tenir en compte, bé de les característiques dels materials o bé d'un manteniment inadequat". Per aquest motiu van instar les administracions a revisar la normativa vigent per tal que la situació no es tornés a repetir novament. I sobretot, desmentint alguns polítics, van rebutjar qualificar la nevada com a "excepcional".