La vespa velutina està a punt de creuar la frontera que separa Catalunya de França. Els apicultors gironins estan sumament preocupats perquè l'arribada d'aquest insecte procedent de la Xina pot acabar amb bona part de la producció de mel que hi ha a les comarques gironines i a Catalunya. I és que la vespa velutina, o vespa asiàtica és totalment carnívora, i el seu menú preferit són les abelles domèstiques, les que produeixen mel. El president de l'Associació d'Apicultors Gironins Associats, Jordi Planellas alerta que la seva entrada procedent del nord de França es pot produir en unes setmanes, amb l'arribada de la primavera i pot provocar estralls en les colònies d'abelles catalanes si les administracions públiques no hi posen remei.

Tal com indica Planellas, «l'any passat ja es van detectar nius al Rosselló i a Perpinyà, per tant calculem que estan a punt d'entrar». L'arribada d'aquests insectes comporta la destrucció total del rusc. «Ataquen en petits grups, i unes 15 vespes poden acabar amb tota una caixa d'abelles» afirma Planellas, i afegeix que «a la Xina les abelles domèstiques ja saben com aturar-la: l'envolten provocant-li l'asfixia, però les d'aquí encara no saben com fer-ho».

Les vespes asiàtiques es van introduir a Europa a través d'un vaixell que carregava fusta provinent del país asiàtic, i es van establir al sud de França l'any 2004. A partir de llavors, s'han anat estenent gràcies a la facilitat que tenen per proliferar i expandir-se (a diferència de les abelles, totes les vespes femelles tenen capacitat de reproduir-se).

Segons Planellas, de moment l'única solució per aturar la plaga és parar paranys casolans. «Hi col·loquem piqueres, com una mena d'embut perquè quedin atrapades», però això és una mesura insuficient, ja que queden dins les caixes i no sempre queden enganxades.

«Una manera més efectiva és atacar directament els nius, això és molt important». De fet, des que van arribar, les autoritats francesses intenten fer difusió als veïns de les característiques dels ruscos de les vespes perquè se'n puguin detectar tants com siguin possibles, i el cert és que no són difícils de veure. «Tenen la mida de dos o tres pilotes de futbol, solen estar penjats d'arbres o cases i formen una gran esfera» diu Planellas.

Els encarregats de destruir els ruscos són equips formats per agents forestals, bombers i caçadors, que actuen conjuntament llançant dards amb gas que aturdeixen les vespes per després retirar el niu. Planellas creu que aquest és el mètode que s'hauria de portar a terme aquí, ja que és l'única manera de controlar-les i evitar que la producció de mel se'n ressenti. Per això demana que el Departament d'Agricultura recordi les peticions que l'associació ja li va transmetre sobre aquest tema amb anterioritat i apliqui les mesures necessàries per garantir la producció de mel dels 140 apicultors que hi ha actualment a les comarques gironines.

Sense risc per als humans

Està comprovat que la vespa asiàtica no ataca les persones, si bé la seva picada és una mica més forta i dolorosa que la d'una vespa normal i el seu verí pot deixar petites cremades. Tot i que a Catalunya encara no se'n han detectat, durant el 2010 al País Basc ja se'n van veure algunes, procedents de França.