Quatre joves van ser rescatats ahir a Castelló d'Empúries quan l'aigua del riu Muga va arrossegar el cotxe en què viatjaven uns metres avall. Els ocupants del vehicle van decidir circular per una passera que creua el riu, malgrat que aquesta estava tancada i tenia cartells que avisaven del perill de riuades sobtades.

Els fets van passar cap a les vuit del matí quan, segons fonts policials, els tres joves, veïns de Castelló d'Empúries, tornaven de festa de Girona. En arribar a l'altura de la passera de l'Oca, que creua la Muga, van decidir, tal i com ells mateixos van reconèixer a la policia, no fer cas de la balisa que barrava el camí ni dels cartells que indicaven la prohibició de creuar el riu davant el perill de riuades.

La força de l'aigua va arrossegar el cotxe en què viatjaven uns metres avall del riu. Els joves van poder sortir de l'interior del vehicle i tres d'ells es van posar damunt del cotxe mentre que un quart es va enfilar dalt d'un arbre. La Policia Municipal va rebre l'avís de l'inicident i va desplaçar fins als llocs dels fets una grua que va ser incapaç de treure el vehicle del riu. Davant aquesta situació els agents van optar per avisar els Bombers. Aquests van poder rescatar els joves que van necessitar atenció mèdica per hipotèrmia.

Fonts policials van indicar que no se'ls va realitzar la prova d'alcoholèmia i que tampoc se'ls va obrir cap expedient sancionador, ja que malgrat que van reconèixer que van desobeir les advertències de perill de riuades, la imprudència no va causar mals a tercers.

El cotxe va ser lligat a uns arbres ja que el cabal del riu feia impossible treure'l.

Aquest no és el primer cas que la força de l'aigua causa problemes a les passeres que creuen el riu Muga. L'any 2008, amb conseqüències molt més tràgiques, un jove va morir ofegat quan el riu va endur-se el cotxe en què viatjava.

Més actes imprudents

Aquest no va ser l'únic rescat que van haver de practicar els bombers en circumstàncies similars. A Sant Feliu de Buixalleu dues persones que viatjaven en un tot terreny van quedar atrapades quan intentaven creuar una riera prop del quilòmetre 65 de la carretera c-135.

Com en el cas de Castelló, aquest pas estava barrat per perill de riuades, però fonts policials no van precisar si van ser els ocupants d'aquest vehicle o algú altre qui va treure les balises que impedien cruar la riera.

Crescuda dels cabals

La crescuda espectacular de molts rius i rieres va ajudar que imprudències com les dels quatre joves acabessin en ensurts.

Una de les crescudes més fortes la va protagonizar precisament la Muga al seu pas per Castelló d'Empúries, el lloc on els quatre joves van quedar atrapats. En aquest punt el cabal del riu va passar dels 0,75 metres cúbics per segon (m3/s) als 45,6 m3/s d'ahir. El passat tres de març el nivell del riu era de 0,62 m3/s.

El riu Daró, que normalment va buit o amb poca aigua, va passar en una setmana de portar 0,30 m3/s a la Bisbal, als 18,05 d'ahir.

El riu Onyar al seu pas per Girona també presentava un aspecte més cabalós que el que ensenya normalment. En aquest punt de mesurament el cabal del riu va passar dels més o menys habituals 0,48 m3/s, als 11,2 m3/s registrats ahir.

El cabal del Fluvià també va augmentar de forma important. Al seu pas per Esponellà portava la setmana passada 1,40 m3/s, dissabte va augmentar als 22,48 m3/s i ahir ja en portava 58,02 m3/s.

El riu Ter

portava ahir 74,4 m3/s a Torroella de Montgrí. El dissabte va arribar als 15,08 m3/s, quan normalment el cabal era de 4,37 m3/s en aquest punt.