Els principals sindicats educatius de les comarques de Girona van coincidir a criticar l'actitud dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament a Girona, denunciant que desautoritzar els directors a informar els mitjans de comunicació vulnera la seva llibertat d'expressió.

Lluís Sobrino

és el representant gironí del sindicat que ha inclòs la jornada intensiva en un paquet de propostes per millorar la secundària, Aspepc-SPS. Sobrino -que va ser director d'institut durant set anys- va expressar la seva sorpresa davant la carta signada pel director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, que va qualificar d'inoportuna i equivocada; com va dir que ha demostrat el fet que hagi arribat als mitjans de comunicació, perquè «ha aconseguit el contrari del que buscava» -va apuntar.

El portaveu d'Aspepc-SPS va considerar «especialment important que es parli públicament» de la jornada intensiva, una mesura que va defensar perquè -des del punt de vista del seu sindicat- podria suposar un estalvi econòmic. I, sobretot, va defensar el dret dels directors a expressar la seva opinió.

El secretari general de la Federació d'Ensenyament de CCOO a Girona, Víctor Sánchez, va interpretar la reacció d'Albert Bayot com la mostra d'una organització jeràrquica i d'«una pèrdua de democràcia als centres que hem denunciat els sindicats»; i va afegir que «segons com s'apliqués la LEC es podria donar peu a situacions com aquesta».

CCOO veu «incoherència»

Víctor Sánchez va lamentar que l'autor de la carta demanant als directors que no facin públics debats interns sigui la mateixa persona que, l'estiu passat, va escriure una carta oberta manifestant la seva opinió al llavors conseller d'Educació. «En aquella carta deia que havia parlat amb el seu claustre, llavors es postulava com a representant del claustre davant l'administració», explicava el portaveu de CCOO i afegia que «ara hi veig una incoherència molt gran».

Per part d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va dir comprendre els motius que han dut el director territorial a escriure la carta, però en va censurar el contingut. Díez va interpretar l'acció del responsable d'Ensenyament a Girona com una prova del nerviosisme i la preocupació del Departament pel que pugui desencadenar l'aplicació de la jornada intensiva, demanada pels instituts empordanesos. Motiu pel qual la Conselleria «demana prudència» -va concloure. El representant d'Ustec·STEs va asssenyalar que 11 comunitats autònomes han autoritzat la jornada intensiva i va explicar que «des del punt de vista de resultats curriculars, no és ni millor ni pitjor, però la gent sí que aprecia que hi ha menys conflictes a l'aula i un ambient de treball molt més positiu».

La secretària general de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT a Catalunya, Roser Font, va qüestionar la postura del director territorial d'Ensenyament des d'un punt de vista democràtic. Per a aquest sindicat, el fet s'ajusta a la consideració dels equips directius com a una part de l'Administració, equiparant-los a les juntes de direcció de les empreses privades; de manera que parlar públicament de qualsevol assumpte intern es pot interpretar com que es revelen, va argumentar.