Un informe de la Sindicatura de Comptes ha conclòs que la Diputació de Girona no podia avalar, l'any 2008, dos crèdits destinats -en últim terme- a ajudar el Club Bàsquet Girona, fet que va realitzar a través de l'empresa Institucional del Bàsquet S.L., participada a mitges amb l'Ajuntament de Girona. L'organisme conclou que la Diputació no podia atorgar els avals perquè Institucional del Bàsquet no estava participada per entitats privades sinó només públiques.

Aquesta empresa era l'encarregada de l'adquisició i gestió dels drets per participar en competicions professionals de bàsquet d'àmbit estatal (és a dir, els drets de l'ACB). Per tal d'adquirir aquests drets al Club Bàsquet Girona, Institucional del Bàsquet va contractar, el 2001, un crèdit a Caixa Girona, per valor de 2,16 milions d'euros. La meitat d'aquest aval anava a càrrec de la Diputació de Girona i l'altra meitat de l'Ajuntament gironí. Més endavant, l'any 2004, per tal de cobrir els problemes econòmics que en aquell moment tenia el Club Bàsquet Girona, Institucional del Bàsquet va concertar una nova operació de crèdit, aquest cop amb La Caixa, per valor d'1,2 milions d'euros. L'operació també va ser avalada a mitges per la Diputació i el consistori gironí.

Finalment, però, el Club Bàsquet Girona no va pagar els drets d'ús dels drets d'ACB a l'empresa pública, fet que va ocasionar que aquesta no pogués fer front al pagament dels préstecs. D'aquesta manera, anualment, la Diputació paga a Institucional del Bàsquet la part dels interessos i l'amortització d'aquests préstecs, i ho seguirà fent fins al 2023.

Sense possibilitat d'avalar

La qüestió és, però, segons la Sindicatura, que la Diputació gironina només pot atorgar avals a entitats amb les quals tingui contractades obres o serveis o bé que explotin algunes concessions que hagin de revertir en la Diputació. Així doncs, la gestió dels drets a participar en competicions professionals de bàsquet no compleix cap d'aquests supòsits.

A més, l'informe incideix en el fet que l'empresa Institucional del Bàsquet no està participada per entitats privades, sinó només públiques, de manera que la Diputació no li pot concedir avals, segons la llei.