20 de maig de 2011
20.05.2011

Els "indignats" reuneixen unes 600 persones a Girona

Un grup decideix acampar a la plaça Catalunya

20.05.2011 | 04:40
Un moment àlgid de la concentració a la plaça del Vi, mentre es feien pancartes a terra i encara no se sabia en què desembocaria tot plegat.

La concentració, que inicialment va captivar molts curiosos i tenia un to festiu, va generar
un seguit d'accions de protesta per fer-se sentir i notar: Alguns van passar la nit a la plaça
Catalunya i avui es farà una manifestació per reclamar canvis en el sistema financer i en el polític

Alts, baixos, prims, grassos, joves, gent gran, blancs, negres... Gironins de tot tipus es van concentrar a partir de les vuit del vespre a la plaça del Vi en una concentració convocada per mitjà de les xarxes socials per porotestar pel sistema polítics i financer actual. Se'n van arribar a comptar uns 600, tot i que molts hi eren per curiositat i van acabar marxant estona després.
Inicialment, es veien molts joves a l'entorn de la plaça. A poc a poc, alguns es van començar a seure al mig de l'espai. De mica en mica la plaça es va anar omplir ja amb una hetereogeneïtat poc freqüent en les manifestacions corrents. Es respirava simpatia i una sensació de "bon rotllo" per un mateix objectiu: protestar per la situació econòmica actual i contra els polítics que l'han permesa. Tot plegat una barreja d'idees més o menys clares.
Durant una bona estona es van poder sentir crits de tota mena: "No pagarem la vostra corrupció", "Aquests polítics no tenen vergonya", "Ja n'hi ha prou", "Voti, voti voti, banquer qui no voti"... I van començar a aparèixer pancartes ... de plàstic, en paper, fetes a mà, més treballades.... També algunes cassoles, tant entre els assistents com des d'algun balcó. Per allà també s'hi podien veure alguns polítics.
Quan els concentrats portaven ja més de dues hores acampats, un jove va llegir un manifest de "Democràcia real ja", el moviment que ha provocat les concentracions arreu de l'Estat. En el text es recordava el dret a l'habitatge, a la feina, a la cultura i a l'educació entre altres i mostrava el seu rebuig a la dictadura de la partitocràcia encapçalada pel PP i el PSOE. Es va fer una crida contra la violència i es va emplaçar a una revolució ètica contra un model econòmic vigent "antinatural" que enriqueix a pocs i que empobreix la majoria. Les paraules van anar acompanyades de crits de "revolució, revolució!". El manifest també assenyalava que els ciutadans, la gent del poble, són "persones, no productes de mercat" i que "no es pot avantposar els diners a l'ésser humà".
I va arribar el moment de parlar de continuar la protesta. En una assemblea improvisda es va apostar per allargar la concentració plantant tendes. Seguir així els exemples d'altres punts de l'Estat. Hi havia diverses opcions: la plaça Catalunya, la plaça Independència, la plaça del Lleó i la plaça del Vi.
Aquesta darrera opció no era gaire ben vista per les autoritats perquè una acampada en aquest punt bloquejaria pràcticament l'única entrada al Barri Vell i en cas d'emergència (Bombers, ambulàncies....) podia provocar retards en casos urgents. Els "indignats" van desestimar aquesta opció. La plaça Independència tenia números al ser un indret amb lavabos al costat... però hi havia una fira de comerç just. I també es va descartar. Al final, es va escollir la plaça Catalunya. Els motius eren que es tracta d'un punt força cèntric i on es poden anar afegint simpatitzants quan ho desitgin.

Avui, manifestació
De fet, la idea és que la protesta no duri un sol dia. Volen quedar-s'hi a dormir fins que faci falta. L'esdeveniment es veurà arreu, ja que un jove va gravar tot l'esdeveniment i té previst difondre'l. Però no estava tot decidit, ahir mateix ja es van acordar més accions per fer-se veure en els propers dies: es preveuen manifestacions i es crearan comissions i reunions per decidir accions de futur. La primera manifestació serà avui mateix, a les vuit del vespre, a la plaça de Catalunya. Entre les comissions: menjar, neteja, difusió, grups de guàrdia.... Cap a les dotze de la nit, ja ho tenien tot més o menys decidit i els qui van decidir quedar-se a dormir van anar a casa seva per agafar una tenda de campanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook