Sense precedent. L'Audiència de Girona ha hagut de dissoldre per primera vegada en la seva història un jurat popular per la seva incapacitat d'arribar a emetre un veredicte en relació amb el cas del pare de Platja d'Aro, Alejandro Suárez Puente, acusat de matar el seu fill de 27 dies. Després de dues jornades deliberant, els membres del jurat no van aconseguir la majoria necessària per decidir si la mort de l'infant se circumscrivia a un delicte d'assassinat amb l'agreujant de parentiu, un homicidi imprudent o un accident fruit d'una imprudència temerària greu. L'acusat haurà de seguir en presó preventiva fins que se celebri de nou tota la vista completa -que va iniciar-se el passat 31 de maig- amb un altre tribunal diferent. Els membres dels jurats populars tenen tres intents per oferir un veredicte i si no arriben a un acord la llei indica que han de dissoldre's. En el cas que durant la celebració de la propera vista s'arribi a la mateixa situació l'acusat quedarà absolt de tots els càrrecs.

Aquesta circumstància, absolutament excepcional i infreqüent, posa fi a dos dies de deliberació i tres votacions sense acord després d'un veredicte fallit que, per sorpresa de tota la sala, no trobava provats cap dels tres supòsits que el tribunal havia de considerar. Tanmateix, després de tancar-se a deliberar per segona vegada, els nou membres del jurat tenien clar que el cas no podia considerar-se un accident fruit d'una imprudència però el desacord es va produir a l'hora d'entendre els fets com a constitutius d'un delicte d'assassinat o un homicidi. Durant el segon pronunciament, realitzat ahir a les dues del migdia, 6 membres van considerar que Alejandro Suárez Puente havia de ser condemnat per assassinat mentre que els tres restants pensaven que la sentència s'havia d'emmarcar en el delicte d'homicidi imprudent.

Tenint en compte que la majoria necessària per emetre un veredicte vàlid està establerta en un mínim de set vots, el tribunal es va aïllar de nou per prosseguir amb la deliberació, que va tenir enllestida a les cinc de la tarda exactament amb el mateix resultat anterior. Els membres del jurat popular sabien que en cas d'una tercera votació sense quòrum serien dissolts després que fossin informats al respecte.

Està previst que el judici es repeteixi entre els mesos de setembre o octubre, segons va informar el fiscal. En qualsevol cas, abans que l'acusat esgoti el temps màxim de presó provisional que expirarà el proper mes de desembre. El seu advocat, David Velasco, manifesta que la situació provocarà «incertesa i angoixa» en el seu client perquè després d'haver-se realitzat el judici haurà de tornar a reviure tot el procés de nou sense saber encara quina és la sort que l'espera. I és que el pare del nadó s'enfronta a una pena de setze anys de presó després que el fiscal el consideri autor d'un assassinat amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant d'arravatament.

Altres casos

No és la primera vegada que un jutge ordena la dissolució d'un jurat popular. En un cas diferent i fruit d'altres circumstàncies, un magistrat de l'Audiència de Barcelna va prendre aquesta decisió després de la celebració del judici i abans del veredicte relacionat amb una dona acusada de matar el seu exmarit amb 20 ganivetades per cobrar unes assegurances de vida.

La situació es va produir el 2003 quan el jutge va prendre aquesta decisió per evitar que el jurat popular s'hagués de pronunciar sobre el cas en funció de l'existència d'indicis o sospites i no amb proves de càrrec sòlides i indiscutibles. La dona va quedar absolta.

En aquesta ocasió, les acusacions reclamaven unes penes de fins a 22 anys de presó per un delicte d'assassinat amb acarnissament contra el seu exmarit.