Els ajuntaments bascos es van constituir ahir sense sorpreses, amb l'accés per primera vegada de l'esquerra abertzale, dins de la coalició Bildu, a l'alcaldia d'una capital, Sant Sebastià, mentre que el PP va arribar a l'alcaldia de Vitòria i el PNB va repetir a Bilbao.

En una jornada amb alguns incidents, amb dos detinguts en una protesta d'"indignats" a Vitòria i diversos crits a favor de presos d'ETA a Sant Sebastià, la polèmica política va arribar en diversos pobles on es van arrabassar les alcaldies al més votat, com a Lasarte, Elorrio o Trapagaran.

Bildu, la coalició de l'esquerra abertzale, EA i Alternatiba, es va convertir en la formació amb més poder municipal a Euskadi, ja que governa en 95 municipis, i amb el major nombre de regidors, i sobretot, amb l'alcaldia de Sant Sebastià.

Juan Karlos Izagirre, un metge sense experiència política, és el nou batlle donostiarra, en substitució de l'històric Odón Elorza. Va accedir al lloc cantant un vers i demanant que desaparegui "tota expressió de violència".

La polèmica

La irrupció de Bildu s'ha estès a la majoria de pobles de Guipúscoa, on ha accedit a feus històrics del socialisme com Errenteria o Andoain.

No obstant, la principal polèmica va sorgir després de perdre el PSE les alcaldies de Trapagaran (Biscaia) i de Lasarte (Guipúscoa), on els socialistes van ser els més votats; en el primer, Bildu va donar suportal PNB, i en el segon, va ser al revés.

Després de conèixer la pèrdua d'aquestes dues alcaldies, el PSE va acusar Bildu i el PNB de signar un pacte "vergonyós, real i irresponsable d'acumulació de forces nacionalistes l'únic objectiu del qual és muntar un front antisocialista a Euskadi".

La conseqüència immediata d'aquest empipament del PSE amb el PNB serà que els socialistes han descartat donar suport d'aquí a unes setmanes al candidat del PNB a diputat general de Guipúscoa, de manera que també la Diputació d'aquest territori passarà a mans de Bildu, el més votat a les eleccions forals.

També hi va haver polèmiques en pobles més petits, com Elorrio, on el PNB va treure l'alcaldia a Bildu gràcies al vot de l'únic regidor del PP, entre crits i situacions de tensió.

En la resta es va complir el guió previst: Iñaki Azkuna (PNB) va ser reelegit alcalde de Bilbao, aquesta vegada amb majoria absoluta, i el popular Javier Maroto va ser elegit alcalde de Vitòria.

En les localitats més destacades de Biscaia, el PNB tindrà les alcaldies de Getxo, Santurtzi, Durango, Amorebieta, Basauri i Sestao. Bildu governarà a Gernika i a Bermeo, Ondarroa i Lekeitio, i els socialistes van conservar Barakaldo, Portugalete i Ermua.

A Àlaba el relleu principal es va donar a Vitòria, on el popular Javier Maroto es va fer amb l'alcaldia, substituint als socialistes.

A la seva presa de possessió hi va assistir el president del PP, Mariano Rajoy, qui va lamentar la presència de Bildu en les institucions del País Basc.

Mentre es desenvolupava el ple de constitució de la capital alabesa la policia va detenir a dues persones a les proximitats de l'ajuntament, per participar en uns aldarulls ocorreguts durant una concentració d'"indignats".