L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va iniciar ahir una nova etapa amb una sociovergència que ha de dirigir la ciutat els pròxims quatre anys. Joan Alfons Albó (CiU) va ser proclamat alcalde amb els set vots del seu grup i els cinc del PSC, els seus socis de govern. Aquesta no era la idea inicial d'Albó, que havia assegurat durant la campanya que no pactaria ni amb el PSC ni amb Tots per Sant Feliu; no obstant això, els resultats del 22 de maig van obligar a repensar l'estratègia i accedir a buscar l'acord dels socialistes, que es va tancar aquesta setmana. El cap de llista de Convergència va assegurar ahir, un cop ja tenia la vara d'alcalde, que "ha estat senzill posar-se d'acord" amb els socialistes; mentre que Pere Albó (cap de llista del PSC) va defensar el pacte entre les dues formacions perquè significa "escoltar el que la ciutat va dir". Dels partits que hi ha l'oposició, únicament Jordi Vilà (ERC) es va referir al pacte de CiU i el PSC, que va qualificar d'"insòlit" a la ciutat i de difícil interpretació després de les lluites polítiques que han tingut les dues formacions en els anys anteriors.

El ple de constitució de l'Ajuntament guixolenc per aquests pròxims quatre anys va començar amb més de deu minuts de retard. Es va constituir la mesa d'edat i els 21 regidors van realitzar el formalisme de prendre possessió de l'acta de regidor i es van procedir a la votació. Albó (CiU) fou escollit pels vots del seu grup i el PSC. La resta de partits van votar el seu candidat.

Així, Joan Alfons Albó fou proclamat alcalde de Sant Feliu de Guíxols per tercera vegada (les anteriors van ser el 1999 i el 2003, mandat aquest darrer que no va acabar, succeint-lo Miquel Lobato); i van donar inici les intervencions dels sis grups municipals. Per ICV, Jesús Fernández va prometre una "confiança crítica al govern" i va ressaltar la necessitat de tirar endavant els projectes de ciutat com són el museu Thyssen o desencallar l'herència dels Anlló. Pel PP, Maria Ángeles Sánchez va manifestar que farà una oposició constructiva. Carles Motas (TSF), fins ahir l'alcalde, va garantitzar que treballaran per aportar idees, alternatives i fer propostes. També va deixar clar que com a segona força més votada el passat maig, son l'alternativa del govern.

Un pacte "insòlit"

Fou Jordi Vilà, d'ERC, qui va referir-se a un pacte que li grinyola, segons es despren de les seves paraules. Va respectar que el pacte és "legítim i natural" però enten que hi ha una "contrarietat sentimental". Es tracta d'un acord "insòlit" i de "fraternitat" entre els dos partits després de les disputes que han tingut, i va afegir que "falten peces" i "actes" que expliquin aquest pacte: "No vull sembrar cap dubte (...). No sé què ha passat entremig, quan abans era impossible".

Pere Albó, que serà el portaveu del nou equip de govern, va defensar que l'únic que explica el pacte són les eleccions del maig: "Es vol escoltar el que la ciutat va dir. Som dos partits grans que s'havien d'entendre i per responsabilitat hem fet el pacte. La resta és no ser honest amb els prinicipis del PSC". I va concloure que "volem (el PSC) incidir, i se'ns permet incidir en les àrees pròpies del nostra ideari", del tipus social, a més d'urbanístic.

Finalment va intervenir el nou alcalde, que va destacar que l'alta abstenció a les eleccions és un element que han de tenir en compte per demostra el "desencís dels ciutadans". Amb l'actual situació de crisi, va defensar que ara cal "fer prevaldre el seny més que mai" i va agrair el suport dels socialistes. D'aquest acord, va dir que "ha estat senzill posar-se d'acord" perquè comparteixen molts projectes si bé hi ha hagut "petites renúncies" personals. I va obrir la possibilitat a pactar amb l'oposició.