Els consistoris gironins tenen ja oficialment nous alcaldes i alcaldesses, vint dies després de les eleccions municipals. La constitució dels ajuntaments va tenir lloc ahir a les sales de plens de 22o municipis, amb l'excepció de la ciutat de Girona que està pendent del recurs presentat per ERC. Així, malgrat el retard en la investidura de Carles Puigdemont a la capital gironina, la resta de municipis deixen un mapa que ha canviat substancialment respecte als anteriors comicis del 2007.

En primer lloc, set ajuntaments no estan governats per la llista més votada. Un pacte entre CiU i PSC ha deixat els independents fora de l'alcaldia de Saus, Camallera i Llampaies malgrat ser la força més votada. El mateix ha passat a Regencós, on la coalició entre CiU i ERC ha situat el convergent Josep Fontanilles com a nou alcalde, desplaçant l'independent que va obtenir més vots. Entesa per Celrà tampoc tindrà alcalde, ho serà el candidat de la CUP després d'arribar a un acord amb IC. En canvi a Quart són els socialistes els que amb més vots no governen després del pacte entre CiU amb els Independents. A Tossa de Mar un pacte entre TU i PSC deixa fora CiU i a Riells i Viabrea un altre pacte deixa fora ERC.

D'altra banda, quinze ajuntaments tindran un govern en minoria (com es pot comprovar en el quadre situat en la part superior d'aquestes pàgines). A aquests quinze se'ls haurà de sumar la ciutat de Girona, que es constituirà el proper 1 de juliol també amb un govern en minoria.

Finalment, cinc municipis gironins es repartiran l'alcaldia. Celrà i Quart han optat per l'alternança a meitat de mandat després de treure l'acaldia la llista més votada. Així, el nou alcalde de Celrà, Daniel Cornellà (CUP) cedirà la cadira a l'independent d'IC. A Quart, Laura Vall-llosera (AxQ) cedirà la cadira al de CiU també al cap de dos anys. En canvi a Vall-llobrega, Rufino Guriada (ICV) estarà tres anys a l'alcaldia i en el darrer de mandat serà assumida per ERC. En darrer lloc, Massanes preveu tenir alternança però de moment les dues llistes més votades i amb igual nombre de regidors, CiU i PSC, no s'han posat d'acord. Mentrestant, el socialista Josep Maria Clopés és, de fet, el nou alcalde.

Una trentena de pactes

En el conjunt de la demarcació només una trentena de municipis han arribat a un pacte entre partits per governar. La fórmula més utilitzada ha estat la sociovergència (CiU i PSC) en sis localitats. El pacte entre CiU i Independents s'ha materialitzat també en sis ocasions. Cinc han optat per una fórmula entre CiU i ERC, tres més han preferit un pacte de centredreta (CiU amb PP) i tes localitats més tindran un govern format entre socialistes i independents.

El tripartit només ha pactat en un sol municipi, a Riells i Viabrea i destaca, entre tota la demarcació, un govern d'unitat a Torrent, amb Josep Maria Ros (CiU) al capdavant.