Una forta pedregada va colpejar ahir diversos pobles de l'Alt Empordà. En un breu lapse de temps, les poblacions situades a la zona nord d'aquesta comarca, com Maçanet, Darnius, Cistella o Figueres, van registrar precipitacions en forma de pedra, que en alguns punts va caure amb intensitat. El cas més clar és el de Sant Llorenç de la Muga. En només 15 minuts aquesta població va rebre una pedregada que va deixar 36 litres per metre quadrat. La pedra es va acumular pels carrers fins a deixar entre 30 i 40 centímetres.

Segons el meteoròleg Ramon Casadesús, la pedra era de la mida d'un anís i va taponar alguns desguassos, per la qual cosa va entrar aigua a les cases. Aquestes incidències, ocorregudes de 3 a 4 de la tarda, van fer que els veïns haguessin d'estar drenant aigua que s'havia acumulat en algunes de les llars. En altres poblacions al nord de Figueres les fortes tempestes també van deixar grans quantitats de pedra acumulada, si bé aquesta va caure de forma irregular (a Figueres , per exemple, també va pedregar però ho va fer amb intensitat feble). De moment es desconeix si aquest fenomen ha provocat altres destrosses, com per exemple en les collites de cereals que s'estan a punt de recollir, malgrat que ahir alguns testimonis apuntaven que hi podria haver afectacions puntuals al camp per la força amb la qual va caure la pedra.

La tempesta d'ahir és un clar exemple que el temps no acaba de fer net. No obstant això, les pluges acumulades d'aquest mes de juny estan nodrint d'aigua les conques hidrogràfiques de les comarques gironines. Els pantans més importants de la demarcació (Sau, Susqueda i Boadella) estan tots tres gairebé al límit de les seves capacitats. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el pantà de Sau presentava ahir un 94,29% d'aigua embassada, només 10 hectòmetres cúbics per sota del límit.

Aquesta xifra dista lleugerament de la registrada el 13 de juny de l'any passat, data en la qual aquest embassament estava al 88,12% de la seva capacitat.

Una cosa semblant passa amb Susqueda. Aquest embassament està a només 5 hectòmetres cúbics d'arribar al màxim, fet que suposa el 98% de la seva capacitat. No obstant, el pantà d'Osor fa un any estava més o menys als mateixos nivells. El que ha fet una crescuda espectacular ha estat el de Boadella. L'ACA xifrava ahir que està ple en un 93,46% de la capacitat d'aquest pantà situat a Darnius, mentre que al juny de 2010 els nivells d'aigua no arribaven ni a la meitat (45,68%).

Tot i que en els últims dos anys els nivells dels pantans han estat notablement alts, la tendència en l'última dècada no ha estat la mateixa. Al pantà de Sau, per exemple, el volum mitjà embassat ha fluctuat entre els 120 i els 160 hectòmetres cúbics en el que portem d'any, en canvi la mitjana de la dècada situa els nivells d'aigua en menys de 100. El mateix passa amb el de Susqueda, un embassament amb més volum que de gener a juny ha assolit valors mitjans d'entre 200 i 220 hectòmetres. No obstant, en els últims 10 anys el valor mitjà ha oscil·lat al voltant dels 150. A banda de la pedregada, una pluja de caire irregular que es va estendre durant el matí i migdia per tota la demaració, va deixar valors d'uns 10 litres per metre quadrat de mitjana.

No obstant, les precipitacions d'aquest juny no han deixat content a tothom, i probablement el sector més afectat és el de l'agricultura. Els pagesos de cereals de l'Alt i el Baix Empordà lamentaven ahir que les nombroses pluges han fet retardar la collita de cereals. En aquest sentit, la sega hauria d'haver començat a principis de mes, i en molts camps el procés encara s'ha d'iniciar. Els agriultors afirmen a més, que encara que es pugui fer la sega en condicions, el gra sortirà humit.