La jornada més complicada Detencions, agressions als diputats i un ple de pressupostos que va començar malgrat l'absència d'alguns diputats.El conseller d'Interior, Felip Puig, saludant a la tarda després d'arribar en helicòpterConcentració dels "indignats" a la plaça Sant Jaume, a la tarda Els Mossos d'Esquadra detenen un manifestantEl president de la Generalitat, Artur Mas, abandona al vespre el Parlament.

Els diputats catalans i els membres del Govern català van sortir a última hora del vespre del Parlament, al final del ple, evitant alguns grups d'indignats que es concentraven a les portes d'accés al parc de la Ciutadella i custodiats per un ampli dispositiu policial. Al final d'una jornada marcada per l'acció violenta dels indignats que van intentar impedir-los al matí l'accés a la seu parlamentària, el president de la Generalitat, Artur Mas, i els membres del Govern català van abandonar el parc de la Ciutadella en els seus cotxes oficials per la sortida que dóna a l'estació de França.

El gruix dels diputats, no obstant això, va abandonar el parc de la Ciutadella, on és el Parlament, per la sortida principal del carrer Pujades, on els Mossos d'Esquadra van muntar un ferri dispositiu i van tallar el carrer per allunyar els aproximadament dos-cents indignats que s'hi havien concentrat per espera els parlamentaris que sortien de l'hemicicle

Mentre la jornada del matí tots els activistes es van concentrar als accessos del Parc de la Ciutadella on van sumar cap a 3.000 persones, a la tarda els "indignats" es van dividir, després d'abandonar l'accés al parc de la Ciutadella per l'entrada al Zoo del carrer Wellington. Mentre que un altre grup va tornar a l'entrada que hi ha al passeig Lluís Companys. Finalment, cap un miler més van protagonitzar una asseguda a la plaça Sant Jaume.

Encara que en un principi, en una assemblea improvisada al carrer Wellington els joves havien decidit continuar la seva protesta a la plaça Sant Jaume, diversos centenars d'ells, aproximadament uns 500, es van concentrar posteriorment davant l'entrada del parc de la Ciutadella del passeig Lluís Companys.

Els joves van expressar amb diversos crits que són "pacífics" i van ballar una conga per reblar el seu rebuig a la violència i que la protesta té també un caràcter festiu, tot i que també van llançar crits contra l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant tota la jornada d'ahir.

"Hem perdut la por"

El grup que es va dirigir a la plaça Sant Jaume va recòrrer el trajecte fins a la seu del Govern català amb lemes favorables a la dimissió del president de la Generalitat, Artur Mas, i del conseller d'Interior, Felip Puig, i altres proclames com: "Hem perdut la por".

En arribar a la plaça, on els esperaven altres joves, van protagonitzar una asseguda en la qual van participar al voltant d'un miler de persones, van corejar càntics com: "Menys policies i més educació" i van cantar L'estaca, de Lluís Llach.

També van demanar la llibertat de quatre dels seus companys que van ser detinguts ahir a la tarda pels Mossos en els incidents ocorreguts al carrer Wellington, pels quals van guardar un minut de silenci.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va abandonar el Parlament en el seu cotxe oficial després d'acabar un ple inusual, que va començar amb el mateix Mas aterrant, al costat de la presidenta del Parlament, Nuria de Gispert, en helicòpter, per esquivar el bloqueig dels "indignats" als accessos del parc de la Ciutadella de Barcelona. Finalitzat al ple, al voltant de les nou del vespre, els diputats van començar a abandonar la cambra catalana, la majoria a peu per un accés lateral, situat al passeig Pujades, sota la custòdia de Mossos que encara vigilaven les portes del Parlament.

Mas i altres consellers van sortir del recinte del Parlament en cotxe per la porta central, flanquejats per un cordó de furgonetes de Mossos que van blindar el recorregut per evitar altercats, encara que ja quedaven pocs indignats, que es van anar escampant després de llegir un manifest en Arc de Triomf i fer una asseguda a la plaça Sant Jaume.

Altres diputats van sortir per una altra porta lateral, també a peu, com Joan Laporta, que va demanar al col·lectiu d'indignats de fer autocrítica.

Durant la tarda, el conseller d'Interior, Felip Puig -que va ser dels últims a sortir del Parlament de Catalunya-, va mantenir reunions amb la presidenta del Parlament, Nuria de Gispert, i els portaveus dels grups per fer un seguiment del setge que ha viscut al Parlament i del dispositiu.

Mentrestant, els "indignats" esvan començar a dispersar pels voltants després que, des de les vuit del vespre, es llegís un manifest per desmarcar-se de les accions violentes durant la jornada.

Es va llegir al passeig Lluís Companys, al costat de l'Arc de Triomf, en un acte al qual es van sumar molts dels "indignats" que van protestar durant la tarda a la plaça Sant Jaume, davant la Generalitat i l'Ajuntament.

Els "indignats", a partir d'aquest moment, van quedar ja molt dispersats als voltants del Parlament al voltant de 2/4 de 10 de la nit, i no passaran allà una segona nit.

No obstant això, un gran grup va decidir, passades les nou del vespre, anar caminant cap a la llunyana comissaria de les Corts, on es preveia traslladar els sis detinguts per desobediència policial durant el dia.

Tancat i custodiat

El recinte del Parlament va ?seguir tancat i custodiat tota la nit per la policia per evitar que entressin intrusos al parc, que des de dimarts a la tarda està tancat al públic per les protestes dels "indignats".

Segons van informar fonts policials, durant la nit es vigilarà la zona i avui -a les 9.00 hores es reprèn el ple- s'iniciarà el dispositiu previst per garantir per segon dia l'accés dels diputats.

A priori, no està previst que els "indignats" acampin a les portes del parc de la Ciutadella ni que aquesst avui el bloquegin de nou, però si la situació canvia, els Mossos aplicaran el dispositiu que calgui per assegurar el desenvolupament normal de l'activitat parlamentària.

La mobilització d'aquest dimecres al Parlament en protesta per l'aprovació dels Pressupostos es va saldar amb sis detinguts -tots ells de nacionalitat espanyola- pels delictes de desobediència i resistència a l'autoritat. El dispositiu policial va ser format per 550 agents. En el transcurs de la jornada 45 persones van resultar ferides, totes de caràcter lleu. Divuit d'aquestes van ser mossos.