Els carrers de Barcelona i Madrid es van omplir ahir de manifestants "indignats" contra la crisi per reivindicar un nou model polític, econòmic i social. Les manifestacions, amb participació de gent de totes les edats, van exhibir un caràcter lúdic, reivindicatiu i festiu, i la violència no es va deixar entreveure en cap moment.

A la capital catalana, la marxa va començar a plaça Catalunya, l'origen de la reivindicació a Barcelona i seu de les acampades. Els milers d'assistents van recórrer diverses vies de la ciutat, passant per carrer Fontanella, la Via Laitetana i Marquès de l'Argentera, fins arribar al Pla de Palau.

Segons l'organització, la manifestació va aplegar fins a 260.000 persones, una xifra considerablement inferior a la que oferia l'Ajuntament de Barcelona, que parlava de 27.000 manifestants. El Departament d'Interior, per la seva banda, posava el màxim en 50.000 persones.

Mesures de seguretat

La marxa es va caracteritzar pel seu to pacífic, i l'únic incident es va registrar a l'inici, quan un grup de dissidents van descobrir la presència de dos suposats mossos d'esquadra vestits de paisà i els van increpar. L'incident no va anar a més ja que va intervenir la mateixa seguretat de la l'organització, que lluïa armilles de color groc. Sota el lema de "No a la violència", van acompanyar els agents fins a un furgó dels Mossos d'Esquadra i van reduir el petit grup de dissidents, que no arribava a la desena.

De fet, l'organització de la manifestació ja havia fet una crida a través de les xarxes socials contra els incidents violents i per "unir-se a la revolució pacífica", per tal d'evitar fets com els de dimecres passat al Parlament.

En el transcurs de la protesta, les pancartes i el càntics van transmetre lemes contra la classe política i la situació econòmica. "No ens representen", "La crisi, que la paguin els capitalistes", "El diner del banquer, per a l'obrer" i "Avui la democràcia és al carrer" van ser alguns dels missatges que es van poder llegir i escoltar. Salvador Lou, membre de la comissió de manifestació i de la vaga general del moviment dels indignats de la plaça de Catalunya, va manifestar que es demanarà als representants dels sindicats majoritaris que "convoquin una vaga general i abandonin la pau social".

Tot i que l'organització havia demanat explícitament que ningú s'acostés al parc de la Ciutadella ni al Parlament, al final de la manifestació uns centenars de joves es van acostar fins a la zona. Els Mossos d'Esquadra, que havien tancat el parc i l'estaven custodiant, finalment van permetre que el grup hi accedís, que en gran part es va dedicar a passejar pel recinte. Alguns joves sí que es van concentrar davant el Parlament, on es van trobar els Mossos, que l'estaven custodiant.

D'una manera similar va transcórrer la jornada a la capital espanyola. Fins a sis manifestacions van sortir de punts diferents de la Comunitat de Madrid per acabar convergint a la plaça de Neptuno, on segons un còmput efectuat per l'empresa Lynce a les dues del migdia hi havia uns 42.000 manifestants. Segons l'organització, però, la xifra total pujaria fins a prop de 150.000 persones.

Igual que a Barcelona, l'ambient que es va viure a la manifestació madrilenya va ser lúdic i festiu, i la marxa va transcórrer sense cap mena d'incident violent.

Des de les nou del matí fins a les dues del migdia, els assistents van avançar amb crits a favor d'una vaga general i cantant els famosos lemes del moviment 15-M "Pienso, luego me indigno" i "No hay pan para tanto chorizo".

Cent detinguts a París

La policia francesa va detenir ahir un centenar d'"indignats" quan ?intentaven manifestar-se davant la catedral de Notre Dame, sense tenir-ne els permisos necessaris.

Els arrestos es van produir a ?primera hora de la tarda, quan els manifestants es van asseure davant del monument per intentar ?prosseguir una protesta que havia començat al migdia en la línia de les convocades a Espanya, en la qual van participat unes 300 persones.