Un vehicle submarí no tripulat de gran profunditat, el Liropus 2000, de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, s'estrenarà en la seva primera missió científica tot examinant la topografia submarina i els processos dinàmics dels fons marins del litoral català.

Aquesta investigació, que analitzarà els fons marins del litoral català, especialment les grans profunditats dels canons submarins del cap de Creus, Palamós i Blanes, s'emmarca en la campanya oceanogràfica Promares-Oasis, que dirigeix el catedràtic i director del Grup d'Investigació de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona, Miquel Canals. També participen en aquesta campanya experts de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, de la Unitat de Tecnologia Marina del CSIC i de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, propietari del vehicle robotitzat.

L'innovador vehicle, que ha costat un milió i mig d'euros i està dirigit per control remot, va ser presentat ahir a bord del vaixell oceanogràfic Sarmiento de Gamboa, pertanyent al Centre Superior d'Investigacions Científiques, que està amarrat al port de Barcelona. El Liropus 2000 (nom que fa referència a un crustaci cec que viu a les profunditats marines), permet explorar fons marins de fins a entre 2 i 3 quilòmetres de profunditat.

Segons fonts de l'IEO, el Liropus 2000 permet filmar aquest fons marí gràcies a un complex sistema de sis càmeres, entre elles una d'alta definició i una altra de baixa lluminositat, i a un potent sistema d'il·luminació.

Aquest sistema permet observar directament els hàbitats i les comunitats biològiques en el seu estat natural i apreciar la seva estructuració i les seves característiques ecològiques fonamentals, sense produir impactes ni danyar l'ecosistema. A més, el vehicle està dotat d'uns braços hidràulics robotitzats que serveixen per prendre mostres de manera selectiva i podrà arribar a llocs del fons marí fins ara inexplorats.

En la seva primera immersió de prova, que es va realitzar fa uns mesos al litoral del Cantàbric, el robot submarí va aconseguir catalogar fins a 40 noves espècies en hàbitats profunds.

Dotat amb sis motors, el robot submarí porta també intruments de mesurament i presa de mostres, i és un dels onze aparells d'aquestes característiques de tot el món que poden operar a tanta profunditat.