El balanç d'accidents en el tram aturat de la N-II entre Maçanet de la Selva i Caldes de Malavella en només dos anys és "tràgicament" elevat: 89 accidents, 152 ferits entre greus i lleus i 6 morts. Unes dades facilitades pel director General de la Policia de Catalunya, Manel Prat, a través d'un escrit dirigit al president en funcions del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès. Segons va explicar Gironès, el Consell s'havia plantejat portar l'Estat als tribunals com a responsable d'alguns dels accidents produïts a la N-II i provocats pel mal estat de la carretera i, per això, va sol·licitar les dades, però un cop amb la informació a la mà es fa molt difícil de demostrar.

El document signat per Manel Prat recull les dades d'accidents des del mes de juny de 2009, quan es van aturar les obres de la N-II que ara es liciten, fins el 6 de juny d'aquest any. En total són 87 accidents amb un balanç de cinc morts i 147 ferits (21 de greus i 126 de lleus) i les diferents causes d'aquests sinistres. A aquestes dades, però, s'hi han d'afegir com a mínim dos accident d'aquest mes en què hi va haver una víctima mortal i cinc ferits més.

"Vam demanar a Trànsit tota la relació d'accidents. Buscàvem una relació directa entre els accidents i el mal estat de la carretera", va explicar el president del Consell. "A les causes, però, no hi ha cap lloc on ho digui explícitament. És molt complicat poder-ho demostrar", va reconèixer. Hi ha un gran nombre d'accidents, que no tenen una causa concreta, és "desconeguda" i Gironès creu que alguns d'aquests podrien ser per la carretera, tot i que no es pot afirmar.

A banda, de la dificultat per corroborar el vincle entre accidents i carretera, Gironès creu que primer cal apostar per la bona voluntat i aquesta licitació és un primer pas en aquest sentit. "Ara bé, si les coses es poden resoldre amb bona voluntat entre les administracions molt millor i així no s'han de moure per la via judicial. Esperem que aquest sigui el primer pas del final", va defensar Gironès, que no va descartar la via judicial.

Valoració positiva

Per altra banda, quant a la licitació publicada al BOE d'ahir, Gironès és va mostrar amb una alegria continguda. "Evidentment, és una notícia positiva, tot i que ja era hora", va destacar. "El problema és veure quan començaran les obres realment i quan acabaran. Això és el més important", va afegir.

El president del Consell també va destacar que encara queda molta feina per fer i aquest hauria de ser el principi del fi de tota aquesta qüestió. "Fer aquest tram és important, però el que més em preocupa és que queda molt per fer encara i no ens em podem oblidar", va afirmar. "Mentre liciten aquest tram ja poden treballar per la resta de la carretera per acabar amb el desdoblament. Tot i que el perjudici econòmic, d'accidents i d'imatges no ens el treu ningú", va afegir. "Esperem que això no sigui un pedaç. Ha de ser l'inici de l'acabament de tot això", va concloure.