Poc temps ha passat perquè es tornin a repetir els aldarulls a Lloret. Aquesta vegada amb molta més intensitat tot i el reforç policial. La batalla campal que es va viure la matinada de dijous entre turistes i forces de seguretat serà llargament recordada. L'espurna es va encendre quan van fallar els fusibles a la discoteca Colossos de l'avinguda Just Marlès, on en aquells moments es vivia una nit de frenesí de la mà del discjòquei Tiësto.

Cap a quarts de dues de la matinada, la direcció de la discoteca informava la Policia Local de la situació: els havia fallat el subministrament a causa de sobrecàrrega elèctrica i connectaven els generadors. S'esperava poder continuar la nit amb normalitat però la força dels aparells no era suficient. El local, amb llums i música, es va quedar sense aire condicionat i això va fer que a l'espai, l'aforament del qual arriba a les 1.800 persones i estava ple a vessar, es produïssin alguns casos de lipotímies. La situació va forçar l'obertura de les portes d'emergència per evacuar-ne el local i els clients que sortien no podien tornar a entrar i engreixaven així la cua dels que feia estona s'esperaven a l'exterior. La Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra va haver d'obrir, per la força, un passadís perquè la gent pogués sortir del local.

El malestar del jovent que pretenia entrar a Colossos va sortir de mare quan va començar a enfrontar-se a la policia i destrossar el mobiliari urbà. Ampolles, contenidors, embornals i pedres s'utilitzaven per agredir la policia en una batalla campal que va iniciar-se pocs minuts abans de les dues i es va allargar fins a quarts de sis de la matinada. A primera hora del matí encara podien veure's les destrosses als bancs, papereres, senyals de trànsit, vidres d'establiments i màquines expenedores de la zona d'oci. Sis vehicles policials també van patir desperfectes, quatre dels quals eren furgonetes dels agents antiavalots. Mossos de totes les regions policials de Girona i també del Maresme i Barcelona es van encaminar per reforçar la situació; agents locals, dotacions de Brigada Mòbil i de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro) i desenes de patrulles de seguretat ciutadana es van encarar a la gernació descontrolada amb resultats irregulars.

Ferits i destrosses

El gran enfrontament va tenir les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en moviment constant durant tota la nit. Es van atendre a 22 persones amb ferides lleus, nou de les quals eren mossos i agents de policia que, majoritàriament, van ser donats d'alta allà mateix. La resta d'atesos van ser traslladats a l'Hospital Comarcal de Blanes, principalment per contusions i intoxicacions etíliques. El balanç ofert pels Mossos d'Esquadra recull que dotze agents van resultar ferits lleus. D'aquests hi havia membres del cos antiavalots de la Brimo o de patrulles de seguretat ciutadana.

El recompte de danys materials s'espera feixuc per la quantitat de destrosses protagonitzades pels turistes en el que són autèntics actes de vandalisme. A banda dels sis vehicles policials que van resultar malmesos pel llançament d'objectes -en especial ampolles de vidre- s'han de tenir en compte els contenidors cremats, els testos rebentats, les tanques publicitàries atacades, els vidres de comerços i hotels esmicolats, els parquímetres arrencats del seu suport, els parasols desclavats de les voreres, les cabines telefòniques atacades i els bancs malmesos. Al matí la zona estava pràcticament neta i eren pocs els elements que evidenciaven la magnitud dels enfrontaments que havien tingut lloc durant tota la matinada.

Els protagonistes

Ahir al matí, a la discoteca Colossos restava un cartell penjat a la façana on la direcció informava que s'havia cancel·lat la sessió de DJ Tiësto per raons de "força major". En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, Kevin Doucet, un jove belga de 22 anys que va poder veure l'inici de l'actuació del reconegut DJ relata que ell i uns amics van "arribar per veure actuar Tiësto, però quan ens van tallar la música no sabíem què passava; la gent estava nerviosa i hi feia molta calor".

Sense voler-ho, es va trobar immers enmig de l'aldarull. "Ens van dir que sortíssim, i després va venir la policia i va començar a colpejar tothom", va relatar el jove turista. Doucet admet que, quan es van obrir les portes, hi va haver gent que va començar a escalfar l'ambient, però també considera que en alguns moments l'actuació policial va ser "il·lògica". Els agents haurien tractat de dispersar la multitud fent-la anar cap a la platja. Ahir a la tarda, la discoteca estava retornant els diners de l'entrada pagada pels clients. A banda de tornar-los els 25 euros que costava els oferia una altra entrada gratis per ahir a la nit que acompanyaven amb dues consumicions de franc.

La baralla d'ahir va produir-se la mateixa setmana que s'han incrementat el nombre d'efectius policials per controlar la zona d'oci nocturn de Lloret arran dels fets de dilluns passat, quan uns 400 turistes van enfrontar-se a la policia que escassament sumaven 20 agents -vuit policies locals, dues furgonetes de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra i alguna patrulla de seguretat ciutadana. El pitjor de tot és que tot plegat sembla no tenir aturador i que s'espera que la setmana acabi de manera calenta.